Slovensko dalo domovým slnečným elektrárňam zelenú

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 13:40 • 2 min
Slovensko dalo domovým slnečným elektrárňam zelenú

BRATISLAVA - Dnes sa skončila mníchovská výstava Intersolar Europe 2014, najväčšia výstava pre solárny trh na svete, ktorá sa začala v stredu 4. júna.

slovakia

left justify in out

"Výstava sa zamerala sa na takzvaný manažment energií, teda uskladňovanie prebytočnej energie zo solárnych panelov, riešenie v čase, keď je potrebná, a tiež na zmenu energetických návykov," uviedol Pavel Šimon zo Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI). 
     

Fotovoltika má oproti štandardným zdrojom energie jednu nevýhodu, že produkuje elektrickú energiu obyčajne v inom čase, než sa spotrebuje. "Elektrická energia sa produkuje len vtedy, keď svieti slnko, pričom jej spotreba je obyčajne v inom čase, napríklad v noci alebo počas chladných dní bez slnečnej energie. Časť programu na výstave sa preto venovala tomu, ako vyrobenú energiu uskladniť v batériách a používať v čase jej potreby. Ďalšia oblasť diskusie sa zamerala na presun spotreby slnečnej energie na čas jej výroby počas dňa, keď sa dajú spotrebiče nastaviť tak, aby sa využila bezprostredne vyrobená energia," informoval ďalej Šimon.
     

Slovensko pokročilo vo výrobe solárnej energie, keď sa od januára tohto roka pre rodinné a bytové domy zaviedla možnosť jednoduchšie sa pripojiť k distribučnej sieti a vyrábať solárnu energiu určenú vo veľkej časti len pre spotrebu domácností, a nie na ďalší predaj. 
     

"V porovnaní s inými krajinami máme legislatívny náskok, v inštalácii však zaostávame," poznamenal Šimon. "Nemci aj Rakúšania pochopili, že má význam vyrábať elektrinu priamo na dome v čase, keď ju domácnosť potrebuje," povedal. 
     

Pokiaľ ide o inštalovanie domácich solárnych elektrární, skupina domácností sa podľa Šimona nechce viazať na dotácie, o ktorých v súčasnosti rozhoduje Brusel. "Mnohí, ktorí už dnes do elektrární investujú, chcú byť samostatní a nechcú sa zaväzovať podmienkami dotácií. Rozhodli sa už dnes peniaze uložiť do výroby domácej energie. Návratnosť investície je 8 až 12 rokov, čo sú veľmi dobre uložené peniaze," domnieva sa Šimon. "Druhá skupina čaká na dotácie, o ktorých by Európska komisia mala rozhodnúť do konca júna," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona