Slovensko dá na riešenie migračnej krízy šesť miliónov eur, z fondov sa má riešiť situácia v Afrike

NETKY.SK • 27 Október 2015, 09:52 • 2 min
Slovensko dá na riešenie migračnej krízy šesť miliónov eur, z fondov sa má riešiť situácia v Afrike

BRATISLAVA - Slovensko prispeje do jednotlivých nástrojov určených na riešenie aktuálnej migračnej krízy sumou takmer šesť miliónov eur. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, na rokovaní rozvojového segmentu Rady EÚ pre zahraničné veci o tom informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník.

slovakia

left justify in out

"Je dobrou správou, že na novembrovom summite EÚ a afrických krajín bude podpísaná zakladajúca zmluva k núdzovému fondu pre Afriku, pretože pomôže riešiť príčiny migrácie priamo na africkom kontinente,“ uviedol Slobodník. Do tohto Núdzového zvereneckého fondu pre Afriku Slovensko prispeje sumou 500-tisíc eur. Členské štáty únie budú pravidelne informované o využití prostriedkov.


Slovensko takisto poskytne tri milióny eur Zvereneckému fondu pre Sýriu (MADAD), 600-tisíc eur pre UNHRC, 400-tisíc eur Medzinárodnej organizácii pre migráciu (IOM), 400-tisíc eur pre UNICEF, 300-tisíc eur Svetovému potravinovému programu OSN a 300-tisíc eur Rozvojovej banke Rady Európy. „V prípade fondu pre Sýriu, ktorý pomáha priamo utečencom, je dôležité nasmerovať prostriedky do najviac dotknutých tranzitných krajín, západný Balkán nevynímajúc,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie.


Fond sa zameriava na integráciu sýrskych utečencov a ich ďalšiu perspektívu. V súčasnosti ide o pomoc sýrskym deťom v Turecku, regionálny program pre univerzitných študentov v Iraku, Jordánsku, Libanone a Turecku, pomoc nezamestnaným sýrskym utečencom cez krátkodobé práce, tréningy či komunitnú činnosť. V dlhodobejšom horizonte by fond mohol slúžiť aj na postkonfliktnú rekonštrukciu Sýrie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies