Slovensko chce viac prispievať aj do rozvojového rozpočtu EÚ

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 14:58 • 2 min
Slovensko chce viac prispievať aj do rozvojového rozpočtu EÚ

BRUSEL - Diplomati z členských krajín EÚ na utorňajšom zasadnutí rozvojového segmentu Rady EÚ pre zahraničné veci hovorili o používaní vonkajších finančných nástrojov Únie z hľadiska podoby viacročného finančného rámca na roky 2021 - 2027. Slovensko je ochotné viac prispievať aj na tento účel, uviedol pre TASR štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek.

slovakia

left justify in out

Parízek pripomenul, že EÚ čelí mnohým bezpečnostným výzvam spojeným najmä s migráciou a musí sa vyrovnať aj s odchodom Spojeného kráľovstva. To podľa jeho slov zanechá v eurorozpočte dieru, ktorú bude treba zaplniť.

"Slovenská republika chce viac prispievať do rozpočtu EÚ a určite sa to dotkne nielen zahraničnopolitického, ale aj rozvojového segmentu," povedal Parízek. Dodal, že SR chce byť viditeľnejšia a aktívnejšia v rozvojovej agende EÚ, ale zároveň chce pri tom sledovať aj svoje priority.

 

Upozornil, že v oblasti nelegálnej migrácie už vidieť úspechy pri znižovaní migračného tlaku. Ocenil, že diskusia na úrovni EÚ už prebieha za stavu, keď je všetkým jasné, že príčiny nelegálnej migrácie sú v krajinách pôvodu a tranzitu migrantov. Podľa jeho slov Únia práve týmto smerom musí venovať zvýšenú pozornosť, aby dokázala z dlhodobého hľadiska čeliť tomuto fenoménu. 

 

"Diskusie sa sústreďujú na lepšie zefektívnenie nástrojov, ktoré máme v rámci vonkajšej politiky, a ako tie mechanizmy zjednodušiť tak, aby sme vedeli flexibilnejšie reagovať na jednotlivé výzvy a vynaložili na to aj adekvátne finančné prostriedky," opísal rokovania v Rade EÚ. Parízek dodal, že je dôležité, aby aj Slovensko vedelo v rámci svojich zahraničných rozvojových priorít tieto prostriedky efektívnejšie využívať. "Aby sme boli pripustení k realizácii projektov, kde my vieme dať našim partnerom pridanú hodnotu," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies