Slovensko chce sformulovať svoju predstavu o budúcnosti a v júli 2018 ju predloží aj v OSN

NETKY.SK • 12 December 2017, 17:38 • 2 min
Slovensko chce sformulovať svoju predstavu o budúcnosti a v júli 2018 ju predloží aj v OSN

BRATISLAVA – Ide o tzv. Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj, ktorá by mala v globálnom meradle zabezpečiť zlepšenie života ľudí a našej planéte. O prvom zasadaní Rady vlády pre túto agendu informovali vicepremiér Peter Pellegrini a minister Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

„Agenda 2030 je jednou z absolútnych priorít vlády,“ vyhlásil šéf rezortu zahraničia Miroslav Lajčák, ktorý je zároveň predsedom 72. Valného zhromaždenia OSN. Pripomenul, že tento medzinárodný plán má 17 hlavných cieľov, medzi ktorými sú napríklad boj proti chudobe, hladu a klimatickým zmenám, ako aj dôstojná práca pre ľudí, zníženie nerovnosti či kvalitné vzdelávanie.

 

Podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho sa Rada vlády SR pre Agendu 2030 chce vo svojej národnej stratégii držať piatich základných priorít. Sú to strieborná a obehová ekonomika (t. j. zameraná na seniorov), zdravé životné prostredie, kvalita života a oblasti vzdelávania, dopravy a energetiky, pričom zásadný má byť boj proti chudobe. Podľa Pellegriniho nie je snahou vytvoriť 500-stranový dokument, ktorý zapadne prachom. „Má to byť jasný dokument s jasnými cieľmi, ktorý - pevne verím - prejde nielen Národnou radou, ale získa celospoločenský konsenzus. Nebude tak predmetom politických cyklov, ale každá vláda bude meniť iba prostriedky, akými bude dosahovať dané ciele," dodal k agende vicepremiér. „Prijatie takého dokumentu by nás posunulo a zaradilo medzi inteligentné krajiny, ktoré vedia robiť vysoko sofistikovanú politiku," doplnil.

 

Čo by malo Slovensko urobiť pre dosiahnutie jednotlivých cieľov, bude v kompetencii spomínanej Rady vlády pre Agendu 2030, ktorá sa skladá z niekoľkých šéfov vládnych rezortov a zástupcov ďalších dôležitých inštitúcií, napríklad Slovenskej akadémie vied. Podľa Pellegriniho by mal byť zapojený aj parlament, ktorý by mal nielen „schvaľovať 80 zákonov“, ale viac sa koncepčne zaoberať aj budúcnosťou krajiny. „Základný problém našej krajiny je veľký rezortizmus. Pokiaľ neodstránime rezortizmus, nebudeme schopní ďalej pokračovať," posťažoval sa vicepremiér. Politici sa podľa neho musia prestať hašteriť o krátkodobých cieľoch, ale musia sa zaujímať o to, čo bude v roku 2030.

 

Podoba slovenskej stratégie 2030 by mala podľa neho vzniknúť v období január až apríl 2018, následne by ju mala prerokovať rada pre agendu a schváliť vláda. Slovensko sa potom pravdepodobne v júli stane ďalšou z krajín, ktoré takúto svoju stratégiu predstavili na pôde Organizácie Spojených národov. Podľa M. Lajčáka ich doteraz bolo už 65 z celkového počtu 193 členov OSN a na budúci rok sa na to pripravuje ďalších dovedna 43 štátov.

 

Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj prijalo 70. VZ OSN v septembri 2015 ako „plán konania pre ľudí, planétu a prosperitu.“ V dokumente formulovanom ako vyhlásenie hláv štátov a šéfov vlád sa o. i. uvádza: „Predsavzali sme si, že do roku 2030 ukončíme chudobu a hlad všade na svete; budeme bojovať s nerovnosťou v rámci krajín aj medzi nimi; vybudujeme mierumilovné, spravodlivé a inkluzívne spoločnosti; budeme chrániť ľudské práva a presadzovať rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien a dievčat; a zabezpečíme trvalú ochranu planéty a jej prírodných zdrojov. Taktiež sme si predsavzali, že vytvoríme podmienky pre udržateľný, inkluzívny a trvalý rast, zdieľanú prosperitu a dôstojnú prácu pre všetkých s ohľadom na rôzne úrovne národného rozvoja a kapacít.“

 

Ďalej sa v dokumente deklaruje: „Predstavujeme si svet, v ktorom každá krajina zažíva trvalý, inkluzívny a udržateľný ekonomický rast, a ktorý poskytuje dôstojnú prácu pre všetkých. Svet, v ktorom sú štruktúry spotreby a výroby a využívanie všetkých prírodných zdrojov - od vzduchu po zem, od riek, jazier a podzemných vôd po oceány a moria - udržateľné. Svet, v ktorom sú demokracia, dobré vládnutie a právny štát, ako aj priaznivé podmienky na národnej aj medzinárodnej úrovni zásadné pre udržateľný rozvoj, vrátane trvalého a inkluzívneho ekonomického rastu, sociálneho rozvoja, ochrany životného prostredia a odstránenia chudoby a hladu. Svet, v ktorom sú rozvoj a využívanie technológií šetrné ku klíme, rešpektujú biodiverzitu a sú odolné. Svet, v ktorom ľudstvo žije v harmónii s prírodou, a v ktorom sú voľne žijúce živočíchy a rastliny, ako aj ostatné živé organizmy, chránené.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona