Slovensko chce s Egyptom uzavrieť dohodu o vede, školstve, kultúre a športe

NETKY.SK • 28 Január 2016, 13:44 • 2 min
Slovensko chce s Egyptom uzavrieť dohodu o vede, školstve, kultúre a športe

BRATISLAVA - Slovenská republika a Egyptská arabská republika sa rozhodli uzatvoriť dohodu o spolupráci v oblasti vedy, školstva, kultúry a športu.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v predkladacej správe k návrhu na uzavretie dohody, ktorá je zverejnená na portáli právnych predpisov, dokument deklaruje záujem oboch zmluvných strán o spoluprácu kultúrnych, vzdelávacích inštitúcií, výmenu odborníkov, informácií a skúseností v relevantných oblastiach. Materiál predložilo ministerstvo zahraničných vecí.


Podľa návrhu budú zmluvné strany podporovať spoluprácu v oblasti vedy a techniky napríklad pomocou spoločných štúdií, programov, spoločných skupín na riešenie vedeckých a technických projektov, ale aj pomocou výmeny vedeckých a odborných pracovníkov, vzájomného poskytovania študijných pobytov či pomocou priamej spolupráce medzi ministerstvami, univerzitami a inými pracoviskami.


V oblasti školstva budú zmluvné strany postupovať podobne, navyše budú podporovať aj výučbu jazyka a literatúry v druhej krajine. Pre tento účel budú zmluvné strany vysielať do druhej krajiny lektorov, študentov a učiteľov na letné kurzy a budú si vymieňať publikácie a potrebnú literatúru. Zároveň budú zmluvné strany podporovať uzavretie osobitných dohôd o vzájomnom uznávaní dokladov o vzdelaní.


V dokumente sa takisto píše, že "zmluvné strany budú podporovať lepšie vzájomné oboznamovanie sa s humánnymi hodnotami a kultúrou, a preto budú rozvíjať rôzne formy spolupráce vo všetkých oblastiach umenia, kultúry a pamiatkovej starostlivosti".

 

Slovensko a Egypt budú podľa návrhu podporovať aj zdokonaľovanie systému ochrany autorských práv a popularizáciu kultúrnych hodnôt druhej strany, budú podporovať spoluprácu v oblasti audiovizuálneho vysielania výmenou rozhlasových a televíznych programov o ekonomickom, spoločenskom a kultúrnom vývoji vo svojich krajinách výmenou a akreditáciou rozhlasových a televíznych spravodajcov a dopisovateľov. Materiál predpokladá aj spoluprácu v oblasti filmového umenia, spoluprácu medzi umeleckými združeniami a spolkami spisovateľov, architektov či iných umelcov.


Dohoda sa uzatvára na päť rokov a jej platnosť sa bude automaticky predlžovať na ďalšie päťročné obdobia, ak ju jedna zo strán najmenej šesť mesiacov pred uplynutím príslušného obdobia písomne nevypovie diplomatickou cestou. V prípade vypovedania dohody akýkoľvek program výmeny, spoločné podujatie alebo projekt uskutočnený na základe dohody ostane v platnosti na celé obdobie, na ktoré bol dohodnutý. Navrhovaný zmluvný dokument nadväzuje na Dohodu medzi vládou SR a vládou Egyptskej arabskej republiky o spolupráci v oblasti vedy, školstva, kultúry a športu podpísanú v Káhire 12. decembra 1995, ktorá v januári 2006 stratila platnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies