Slovensko chce rozšíriť program pracovných dovoleniek s Novým Zélandom

NETKY.SK • 18 August 2016, 14:59 • 2 min
Slovensko chce rozšíriť program pracovných dovoleniek s Novým Zélandom

BRATISLAVA - Slovensko má záujem rozšíriť program pracovných dovoleniek s Novým Zélandom. Momentálne môže tento program využiť 100 ľudí ročne.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí s novozélandským ministrom zahraničných vecí Murrayom McCullym, ktorý je na návšteve Slovenska, o tom informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Zároveň zdôraznil, že si vie predstaviť lepšiu ekonomickú spoluprácu a tvrdí, že Slovensko sa mnohými vecami z Nového Zélandu môže inšpirovať.


Lajčák program pracovných dovoleniek označil za veľmi populárny a naši mladí ľudia podľa neho tento program veľmi aktívne využívajú. "Veríme, že budeme môcť rozšíriť tento program," povedal minister s tým, že svojho novozélandského partnera požiadal, aby táto krajina zvážila možnosť zvýšiť kvótu pre Slovensko. Táto kvóta 100 ľudí sa odvíja aj od počtu obyvateľov, na tomto programe sa na Novom Zélande celkovo ročne podieľa 65-tisíc ľudí. "My by sme veľmi radi toto číslo rozšírili a chceli by sme tiež povzbudiť mladých ľudí na Novom Zélande, aby chodili do Európy a získavali tam nové skúsenosti," vyhlásil McCully.


Ako ďalej Lajčák dodal, Slovensko a Nový Zéland sú si napriek geografickej vzdialenosti blízke "hodnotami, na ktorých sú vybudované naše spoločnosti, cieľmi, ktoré chceme dosiahnuť, videním toho, ako chceme, aby fungovali naše spoločnosti a tiež úlohou, akú sa naše krajiny snažia zohrávať v medzinárodných vzťahoch". Chceme prispievať k riešeniu problémov, nie k ich vytváraniu.

 

Nový Zéland nás môže podľa šéfa slovenskej diplomacie v mnohých veciach inšpirovať. "Je to dobre spravovaná krajina, krajina, ktorá je druhá v celosvetovom rebríčku krajín s najlepšími podmienkami pre biznis, ale rovnako tak sa môžeme inšpirovať skúsenosťami Nového Zélandu v otázkach, ako je znižovanie nezamestnanosti mladých, rozvoj duálneho vzdelávania, rozvoj informačných technológií," povedal Lajčák s tým, že ešte stále je priestor na zlepšenie ekonomickej spolupráce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies