Slovensko chce byť predsedníckou krajinou OBSE

NETKY.SK • 23 November 2016, 09:21 • 2 min
Slovensko chce byť predsedníckou krajinou OBSE

BRATISLAVA - Slovensko chce byť v roku 2019 predsedníckou krajinou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

slovakia

left justify in out

Pre získanie predsedníctva treba predložiť kandidatúru a dosiahnuť podporu všetkých účastníckych štátov OBSE, ktorá sa následne pretaví do konsenzom prijatého rozhodnutia Ministerskej rady OBSE, podľa možnosti už teraz v decembri na zasadnutí v Hamburgu. Alternatívne, no nie štandardne, je rozhodnutie možné prijať v priebehu roka formou tichej schvaľovacej procedúry ministrov. Uvádza sa to v predkladacej správe k materiálu príprav predsedníctva, ktorý je dnes na programe vlády. Predsednícka krajina stanovuje hlavné tematické okruhy pre smerovanie diskusie v priebehu roka, pripravuje zasadnutia jednotlivých rokovacích fór, predsedá týmto fóram a stanovuje ich agendu. Predsednícka krajina sa stáva de facto tvárou organizácie. V roku 2016 vykonáva predsedníctvo OBSE Nemecká spolková republika.

 

Vláda sa bude zaoberať aj materiálom o návšteve premiéra Roberta Fica v Bielorusku. Na pozvanie predsedu vlády Bieloruskej republiky Andreja Kobjakova by mal túto krajinu navštíviť v piatok. Fico by sa okrem rokovaní s premiérom Kobjakovom mal stretnúť aj s prezidentom Alexandrom Lukašenkom.

 

Ministri prerokujú aj návrh Úradu vlády SR na uzavretie memoránd o porozumení pri implementácii Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskeho finančného mechanizmu. Podľa materiálu Island, Lichtenštajnsko a Nórsko prispejú na Slovensku do roku 2021 k znižovaniu hospodárskych a sociálnych rozdielov, budovaniu dobrej správy vecí verejných, dodržiavaniu ľudských práv či k udržateľnému rozvoju.

 

Vláda by mala rokovať aj o nových členoch Správnej a Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za parlamentnú opozíciu. Na poste podpredsedu Dozornej rady ÚDZS by mala skončiť Ľubomíra Romanová, pričom nahradiť by ju mala Iveta Pospíšilová. Po odobrení vládou ju do funkcie musí ešte zvoliť parlament. V Správnej rade ÚDZS by mala skončiť Marta Hájková, ktorá sa písomne vzdala funkcie k 30. novembru. Od 1. decembra by ju mal vystriedať kandidát za opozíciu Dušan Doliak. V tomto prípade stačí, ak Doliaka do funkcie vymenuje vláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies