Slovensko čakajú počas víkendu prízemné mrazy, platí výstraha

NETKY.SK • 29 September 2017, 18:44 • 2 min
Slovensko čakajú počas víkendu prízemné mrazy, platí výstraha

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na víkend výstrahu prvého stupňa pred prízemným mrazom takmer pre celé územie Slovenska. Teplota môže klesnúť až na -5 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

V sobotu (30.9.) platí výstraha pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj od polnoci do 08.00 h. "Vo výške 5 cm nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -5 až 0 stupňov Celzia, pričom slabý mráz sa ojedinele vyskytne aj vo výške dva metre nad povrchom. Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny," upozorňujú meteorológovia.

 

img

 

V nedeľu (1.10.) sa výstraha rozšíri na všetky kraje okrem Bratislavského. Bude platiť taktiež od polnoci do 08.00 h.

 

img

 

Ako meteorológovia uvádzajú, v týchto dňoch počasie na Slovensku stále ovplyvňuje mohutná tlaková výš, ktorá k nám zasahuje od severovýchodu. "Vietor je s výnimkou juhozápadu územia slabý, prípadne je bezvetrie, a pri zmenšenej oblačnosti sa aj výrazne ochladzuje. Túto noc už ojedinele aj mrzlo, pod nulu teplota klesla na stanici Mlynky a Vernár."

 

V najbližších dňoch sa situácia výrazne meniť nebude, s tým rozdielom, že po "okraji spomínanej výše sa k nám od východu dostane ešte o niečo chladnejší a aj suchší vzduch. Bude tak menej oblačnosti, lokalít s mrazom bude viac a hodnoty ranných miním teploty vzduchu budú ešte trochu nižšie ako dnes," dodáva SHMÚ.

 

Najvyššia denná teplota bude v sobotu aj nedeľu dosiahne 14 až 19 stupňov Celzia, na horách vo výške 1500 m okolo 6 st. Metorológovia hlásia jasno až polojasno. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies