Slovensko čaká už počas víkendu ďalšie kolo celoplošného testovania, účasť bude tentokrát skutočne dobrovoľná

NETKY.SK • 18 November 2020, 08:27 • 2 min
Slovensko čaká už počas víkendu ďalšie kolo celoplošného testovania, účasť bude tentokrát skutočne dobrovoľná

BRATISLAVA – Na Slovensku sa uskutoční už tretie kolo celoplošného testovania antigénovými testami v takmer 500 obciach, kde dosiahol podiel pozitívne testovaných viac ako jedno percento.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krajina sa pripravuje na celkom štvrté kolo celoplošného testovania, vrátane toho pilotného, ktoré sa uskutočnilo na Orave a v Bardejove. Ministerstvo obrany zriadi v 458 obciach odberové miesta, kam sa môžu prísť ľudia pretestovať antigénovými testami. Testovať sa tak bude v tzv. červených okresoch od soboty (21. novembra) do nedele (22. novembra). Odberné miesta budú otvorené od 8:00 do 20:00 hodiny.

 

Testovanie bude dobrovoľné

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď informoval, že testovanie bude čisto na dobrovoľnej báze, nie ako tomu bolo v predošlých kolách. Zdôraznil tiež, že ľudia, ktorí prejavia záujem o pretestovanie však nebudú nijakým spôsobom zvýhodnení oproti tým, ktorí sa ho nezúčastnia.

 

 

Na zozname sa nachádzajú obce, ktoré v rámci posledného realizovaného testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Zároveň platí, že na obce, kde sa pred dvomi týždňami netestovalo, sa prihliada na výsledky testovania z prvého kola. Kompletný zoznam miest a obcí nájdete TU.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Za sobotu bolo pretestovaných takmer 1,3 milióna ľudí, antigénové testy odhalili 8172 pozitívnych

 

"Už teraz vidíme v lokalitách, kde sme testovali celkom 3x pokles pozitívne infikovaných až o 88%! Testovanie má zmysel a pre zdravie a fungovanie spoločnosti je nevyhnutné, preto prosím príďte," napísal Naď v príspevku na sociálnej sieti Facebook. 

 

Odhalí lokálne ohniská

Minister sa tiež domnieva, že počas nasledujúceho víkendu sa podarí odhaliť lokálne ohniská nákazy ako je Valaská Dubová pri Ružomberku či v obci Jurkova Voľa v okrese Svidník.

 

img

 

V oboch prípadoch totiž došlo počas opakovaného pretestovania k rapídnemu nárastu pozitívne infikovaných osôb. Doposiaľ najvyššie percento pozitívnych prípadov zaznamenali v rámci tretieho kola testovania v obci Markovce v okrese Michalovce, kde antigénové testy odhalili až 6,04 percenta infikovaných ľudí na koronavírus

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda chce vyskúšať prístup ľudí k testovaniu, za ktoré nebudú výhody

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies