Slovensko by sa mal do mesiaca stať jediným majiteľom SPP

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 16:18 • 2 min
Slovensko by sa mal do mesiaca stať jediným majiteľom SPP

BRATISLAVA - Slovensko by sa už onedlho malo stať jediným vlastníkom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič, štát by mal prevziať 49-percentný podiel od spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) do mesiaca. "Všetky odkladacie podmienky by mali byť v tejto chvíli vyriešené. Riešia sa ešte niektoré technické veci ohľadom zásobníkov a predpoklad je, že do mesiaca by mohol byť celý proces uzatvorený,“ povedal Jurikovič.

 

Kabinet Roberta Fica schválil prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH v septembri 2013. Štát má v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP by malo byť prevzatie celého dlhu, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácností. Kroky vlády sa nepozdávali opozičným poslancom, ktorí sa pokúsili odvolať Roberta Fica z postu premiéra. To sa im však nepodarilo. 

 

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom minulého roka 49-percentný podiel SPP od bývalých akcionárov, spoločností GDF Suez a E.ON Ruhrgas, za 2,6 mld. eur. Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies