Slovensko by mohlo odmietanie kvót dobehnúť, varujú poslanci

NETKY.SK • 17 September 2015, 07:01 • 2 min
Slovensko by mohlo odmietanie kvót dobehnúť, varujú poslanci

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo tvrdošijné odmietanie povinných kvót dobehnúť. Upozornili na to niektorí poslanci v závere prvého rokovacieho dňa 54. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Hovorili to v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom na Ukrajine. "Nevieme, ako sa situácia na východe Ukrajiny vyvinie. Môže sa stať, že aj my budeme potrebovať pomoc s utečencami. Zaťať sa pri kvótach môže byť chyba," povedal Ján Mičovský (OĽaNO).

 

Podobný názor má aj Viliam Novotný (nezaradený). Poslancovi chýbali v dnešnej rozprave odpovede na otázky, ako je Slovensko pripravené na prijatie utečencov, keď budú schválené kvóty, ako chce Slovensko pomôcť posilniť hranice, alebo čo bude s humanitárnou pomocou. "Pošleme poľnú nemocnicu alebo zdravotnícky materiál?" pýtal sa Novotný.

 

Podľa poslanca KDH Jozefa Mikloška Európa v prípade utečencov zlyhala a mal by za to niekto pykať. Aj Mičovský si myslí, že "Európe to odsýpa". Nevie však, či správnym smerom.

 

Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD priznala, že miluje pokojné ulice našich miest. Upozornila však, že ten pokoj nie je samozrejmý. Odmieta povinné kvóty, súhlasí s ochranou hraníc. "Je to žitie našich medzinárodných pravidiel," poznamenala.

 

Utečeneckou krízou dnes otvorili poslanci prvú poprázdninovú schôdzu. Tému ešte nevyčerpali, vrátia sa k nej aj vo štvrtok 17. septembra. Na vystúpenie čaká ešte päť rečníkov prihlásených písomne. Po ich prejavoch však ešte diskusia neskončí. Poslanci sa budú môcť prihlásiť do ústnej rozpravy. Po prerokovaní témy prídu na rad opatrenia z druhého sociálneho balíčka vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona