Slovensko by mohlo mať terminál Novej Hodvábnej cesty, zjednoduší sa tak preprava tovarov

NETKY.SK • 28 November 2017, 09:01 • 2 min
Slovensko by mohlo mať terminál Novej Hodvábnej cesty, zjednoduší sa tak preprava tovarov

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo mať dopravný terminál, ktorý by bol súčasťou čínskeho projektu Novej Hodvábnej cesty.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre TASR to povedal predseda predstavenstva skupiny GEFCO Luc Nadal. „Čína presadzuje svoju iniciatívu Jeden Pás, Jedna Cesta, teda obdobu stredovekej Hodvábnej cesty a vidíme, že táto koncepcia zaujíma aj našich klientov. Železničná doprava má v tomto smere veľkú perspektívu. Vieme o projekte predĺženia širokorozchodnej železnice z Ruska a Ukrajiny, ďalej na západné Slovensko. To má dobré dopravné napojenie na dôležité trhy v západnej Európe. Preto by sme si na Slovensku vedeli predstaviť dopravný terminál, kam by smeroval tovar z Číny a do Číny v rámci Novej Hodvábnej cesty,“ vysvetlil Nadal.

 

Železničná doprava má vo vzťahu s Čínou perspektívu aj pri porovnaní s inými druhmi dopravy. Napríklad dokáže garantovať dodávku tovarov za 15 dní. „Letecká doprava je príliš drahá a má malú kapacitu. Námorná doprava trvá príliš dlho, často až 50 dní. Železnica je zaujímavá najmä pre tovary, ktoré je potrebné prepraviť rýchlo. Nejde len o mobilné telefóny, elektroniku, ale aj o súčiastky pre automobilový priemysel či luxusné autá, ktoré sa vyrábajú v Európe,“ uviedol Nadal.

 

Presunúť prepravu z ciest na železnice je aj zámerom Európskej únie, ktorý je deklarovaný v Bielej knihe dopravy. Okrem ostatných cieľov sa v nej uvádza, že do roku 2030 by sa malo 30 % cestnej nákladnej dopravy nad 300 km previesť na iné druhy dopravy, napríklad na železničnú či vodnú dopravu, pričom do roku 2050 by mal tento presun predstavovať viac ako 50 %.

 

„Železničná preprava tovaru je efektívnym riešením pri preprave tovaru na dlhé vzdialenosti, v oblastiach s vysokou hustotou dopravy či obmedzenou cestnou sieťou, rovnako je výhodná aj z hľadiska dodacích lehôt tovaru. Nezanedbateľný nie je ani objem emisií, ktorý je v tomto prípade rádovo nižší,“ dodal Nadal. GEFCO so zastúpením v 150 krajinách je jednou z 10 najväčších európskych skupín v oblasti dopravy a logistiky. V roku 2016 dosiahla obrat 4,2 miliardy eur a zamestnáva 12.000 ľudí.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona