Slovensko by mohlo mať od roku 2018 nový zákon o investičnej pomoci

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 12:56 • 2 min
Slovensko by mohlo mať od roku 2018 nový zákon o investičnej pomoci

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo mať od roku 2018 nový zákon o regionálnej investičnej pomoci. O jeho základných rámcoch informoval dnes na stretnutí s novinármi šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD). Návrh legislatívnej normy sa podľa jeho slov dostane do medzirezortného pripomienkového konania 16. júna, v auguste by ho mohla prerokovať vláda a na jeseň schváliť Národná rada SR.

slovakia

left justify in out

"Doteraz sme postupovali (pri poskytovaní investičnej pomoci) podľa zákona, ktorý na Slovensku platí od roku 2007. Zákon o regionálnej investičnej pomoci bol pritom jedenásťkrát novelizovaný. Investori a podnikatelia však hovoria, že už nie je taký účinný a nedá sa dosť dobre využiť pre podmienky SR, pretože aj trh s investíciami sa mení. Je to taký istý trh, ako trh s akoukoľvek inou komoditou. A aby Slovensko bolo konkurencieschopné oproti iným krajinám, ako je Česko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, možno Srbsko, tak sme prišli s úplne novým zákonom," priblížil minister hospodárstva.

 

Nový zákon podľa neho reaguje na moderné trendy ako je globálny vývoj, ako je automatizácia, robotizácia, budovanie dodávateľských reťazcov a s tým spojená vyššia pridaná hodnota priemyslu. "Mal by operatívnejšie reagovať aj na zmeny na trhu práce a možnosti investorov," poznamenal Žiga s tým, že zákon by mal byť jedným z najzásadnejších strategických zákonov pre MH SR v tomto volebnom období.

 

Upozornil zároveň, že nový zákon znamená zásadnú zmenu filozofie pri udeľovaní investičnej pomoci. "Predstavuje prechod od plošnej podpory vzniku pracovných miest k adresnej podpore znižovania regionálnych rozdielov a zvyšovanie konkurencieschopnosti ekonomiky určením priorít predovšetkým do výskumu a vývoja, moderných technológií a investícií s vyššou pridanou hodnotou," zdôraznil.

 

Štát bude podľa Žigu reagovať oveľa účinnejšie na regionálne potreby a hospodárske priority, ako aj na situáciu na trhu práce. "Bude vedieť cielene podporovať to, čo je pre našu krajinu najdôležitejšie, pričom najvýhodnejšie podmienky dostanú pre SR strategicky významné segmenty a najmenej rozvinuté okresy (NRO) a zvýhodnené budú okresy obklopené slabšími okresmi," spresnil.

 

"Bude platiť, že pokiaľ má investor záujem získať priamu pomoc, bude musieť splniť náročnejšie podmienky. V prípade dotácie musí investovať podstatne viac, ako pri iných formách pomoci, v prípade príspevku na nové pracovné miesta musí zamestnať podstatne viac ľudí," podčiarkol minister hospodárstva SR.

 

Zásadným prínosom bude podľa slov šéfa MH SR jasné nastavenie pravidiel pre jednotlivé oblasti priemyselnej výroby, technologických centier a centier podnikových služieb, pri ktorých si investor sám dopredu dokáže presnejšie vypočítať podľa výšky investícií, množstva vytvorených pracovných miest, podľa regiónu, v ktorom plánuje investíciu, o akú formu a výšku investičnej pomoci sa môže uchádzať.

 

"Jedine investície v prioritných oblastiach môžu získať priamu finančnú podporu aj v regiónoch, kde je nezamestnanosť nižšia ako celoslovenský priemer. Vo všeobecnosti možno povedať, že podporu získajú také investičné projekty, ktoré budú úzko previazané s podnikovým R&D (vedou a výskumom)," poznamenal.

Nový zákon podľa Žigových slov prinesie zjednodušenie procesov a jasnejšie podmienky pre investorov, lepšiu kontrolu, efektivitu a súčasne transparentnosť. "Budeme investorov motivovať viac využívať daňové úľavy a menej sa sústreďovať na priamu podporu, čo je väčšou záťažou pre rozpočet," doplnil.

 

"Zvýhodnené budú malé a stredné podniky, pribudne dôraz na zníženie administratívnej náročnosti a využívanie elektronizácie a e-governmentu. O daňovej úľave po splnení kritérií a analýze už nebude rozhodovať výhradne vláda SR, ale po posúdení rozhodne MH SR s Ministerstvom financií (MF) SR, čo proces významne urýchli," dodal Žiga.

 

Súčasťou rokovania o novom zákone bolo podľa neho aj MF SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom zákon rezort hospodárstva prerokoval aj so zamestnávateľskými zväzmi a podnikateľmi.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies