Slovensko by malo zatraktívniť učiteľské povolanie

NETKY.SK • 22 Máj 2016, 14:45 • 2 min
Slovensko by malo zatraktívniť učiteľské povolanie

BRATISLAVA - K lepším výsledkom vzdelávania žiakov by sme mali dospieť cez zatraktívnenie učiteľskej profesie. Rovnako by sme mali zvýšiť aj účasť rómskych detí v hlavnom vzdelávaní od útleho veku. Vyplýva to z konkrétnych odporúčaní, ktoré Európska komisia prijala tento týždeň pre Slovensko. Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vzdelávací systém na Slovensku je podľa Európskej komisie nedostatočne zameraný na zvyšovanie ekonomického potenciálu krajiny. Komisia tiež hodnotí, že výsledky vzdelávania sú na Slovensku v medzinárodnom porovnaní slabé a naďalej sa zhoršujú. To je zapríčinené nedostatočným vzdelaním učiteľov a nízkou atraktivitou učiteľskej profesie. Napriek štvorpercentnému zvyšovaniu platov učiteľov na začiatku tohto roka patria nízke platy a nedostatočné praktické vzdelanie učiteľov medzi hlavné faktory, ktoré robia podľa komisie učiteľskú prácu neatraktívnou pre mladých ľudí.


Komisia sa vyjadruje aj k vzdelávaniu rómskych detí. Prijatú antisegregačnú legislatívu ešte podľa nej musíme implementovať, aby priniesla pozitívne zmeny a zvýšila účasť Rómov na hlavnom vzdelávaní vrátane predškolského vzdelávania.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona