Slovensko by malo prijať 200 migrantov, z Rakúska dočasne ďalších 500

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 06:28 • 2 min
Slovensko by malo prijať 200 migrantov, z Rakúska dočasne ďalších 500

BRUSEL - Ministri vnútra členských krajín EÚ sa na dnešnej schôdzke v Bruseli nedokázali zhodnúť na dobrovoľnej relokácii 40 000 migrantov, ktorí sa už nachádzajú na území Grécka a Talianska. Oznámilo to luxemburské predsedníctvo EÚ, ktoré citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentu, ktorý sprístupnila Rada Európskej únie na svojom twitterom účte, by Slovensko malo prijať 100 migrantov z talianskych a gréckych táborov a 100 migrantov z tretích krajín. Minister vnútra Robert Kaliňák v utorok podpíše memorandum s rakúskou rezortnou kolegyňou, na základe ktorého Slovensko dočasne prijme 500 žiadateľov o azyl z Rakúska.

 

Ministri dnes stanovili počet migrantov určených na relokáciu v rámci EÚ v priebehu nasledujúcich dvoch rokov na 32 256.

 

Európska komisia (EK) ešte koncom júna navrhla, aby sa členské štáty dohodli na dobrovoľnom presídlení 40 000 azylantov z územia Grécka a Talianska. Počet, ku ktorému dnes dospeli ministri, túto hranicu nedosahuje.

 

Šéfovia rezortov vnútra však mierne prekonali počet 20 000 migrantov, ktorí by podľa návrhu EK mali byť presídlení do EÚ z krajín Blízkeho východu, postihnutých občianskou vojnou a násilnosťami. Ministri sa dnes dohodli, že ich krajiny spoločne prijmú 22 504 takýchto presídlencov.

 

Návrh EK na dobrovoľnú relokáciu 40 000 migrantov z Grécka a Talianska a na prijatie 20 000 ohrozených obyvateľov, ktorí sa ešte nachádzajú v krajinách Blízkeho východu, nahradil pôvodný plán na zavedenie povinných kvót. Myšlienka povinných kvót na prijatie migrantov, za ktorú sa výrazne zasadzovali Gréci i Taliani, sa totiž stretla so silným odporom viacerých členských štátov EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona