Slovensko by malo dostať 200 miliónov na podporu pracovných miest

NETKY.SK • 8 November 2013, 12:32 • 2 min
Slovensko by malo dostať 200 miliónov na podporu pracovných miest

BRATISLAVA – V budúcom roku by mohlo nájsť na Slovensku zamestnanie viac mladých ľudí. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR totiž už do Bruselu poslalo prvé návrhy, ako Slovensko plánuje minúť peniaze z balíčka na podporu tvorby pracovných miest v Európe.

slovakia

left justify in out

"V rámci rozpočtu Európskej únie na roky 2014 až 2020 je špeciálna iniciatíva Zamestnávanie mladých ľudí. Na tento účel je vyčlenených 6 miliárd eur pre celú Európsku úniu. Pre Slovensko by malo byť alokovaných približne 200 miliónov eur. Tieto peniaze majú byť prioritne použité pre mladých ľudí do 25 rokov," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico.

Spoluúčasť Slovenska na tomto projekte by však mala byť 50-%. "Pri týchto projektoch je 50-% spoluúčasť národná. To znamená, že ak budeme realizovať a budeme schopní vyčerpať celých 200 miliónov eur, v skutočnosti budeme realizovať objem prostriedkov 400 miliónov eur," vysvetlil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Problémom však podľa ministra je, že 27.000 ľudí bez práce na Slovensku má ukončené len základné vzdelanie. Rezort práce preto v tejto oblasti plánuje viac spolupracovať s rezortom školstva.

Minister práce zároveň priblížil, že polovica získaných peňazí z iniciatívy by mala ísť na vzdelávacie projekty a druhá polovica na podporu vytvárania pracovných miest. Vzdelávacie projekty sú podľa Richtera veľmi dôležité, lebo ľudia so základným vzdelaním majú väčšie problémy nájsť si prácu. Ministerstvo práce preto pripravuje rôzne projekty ako Zamestnávam sa sám, alebo Nezamestnaní späť do škôl. Rezort práce však nechce zatiaľ hovoriť o bližších detailoch týchto projektov, kým ich neprerokuje s Európskou komisiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona