Slovensko by do rozpočtu únie mala platiť o 53 mil. eur menej

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:15 • 2 min
Slovensko by do rozpočtu únie mala platiť o 53 mil. eur menej

BRATISLAVA - Príspevok Slovenska do spoločného rozpočtu Európskej únie by sa podľa Andreja Králika zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku mal znížiť o 53 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Na základe výpočtov Európskej komisie podľa parametra hrubého národného dôchodku musia totiž niektoré štáty, ako napríklad Veľká Británia, Holandsko či Taliansko doplatiť svoje príspevky do rozpočtu EÚ. "Kvôli tomu, že časť týchto krajín nesplnila svoje záväzky v plnej miere, museli ostatné krajiny, vrátane Slovenska, do rozpočtu doplácať. Preto teraz Európska komisia spravodlivo požaduje, aby si všetky štáty plnili svoje záväzky a tieto dodatočné zdroje, ktoré sa majú doplatiť, zároveň slúžia na kompenzáciu krajín, vrátane Slovenska, ktoré museli zaplatiť viac, ako zodpovedá ich hrubému národnému dôchodku,“ uviedol Králik.

 

Britský premiér David Cameron minulý týždeň odmietol zatiaľ neoficiálnu požiadavku EÚ, aby Londýn do jej rozpočtu vrátil viac ako dve miliardy eur. Podobnej požiadavke ako Británia čelí aj Holandsko, ktoré musí vrátiť 300 miliónov eur. Naopak, Nemecko a Francúzsko by mali z rozpočtu EÚ na základe prehodnotení aktuálnych hospodárskych údajov dostať naspäť stovky miliónov eur. Dôvodom je rozdielny stav hospodárstva spomínaných krajín vo vzťahu k platbám do celoúnijného rozpočtu. Kým britská ekonomika rastie, nemecká a francúzska klesajú, respektíve stagnujú. Británia zároveň už takmer 30 rokov využíva takzvaný rabat, na základe ktorého dostáva naspäť miliardy eur ročne ako kompenzáciu za čerpanie podpory poľnohospodárstva ostatnými členskými krajinami. 

 

Počas rokov 2007 až 2013 reálne získala SR z rozpočtu EÚ finančné prostriedky v sume 12,86 mld. eur a odviedla do rozpočtu EÚ sumu 6,11 mld. eur, čo predstavuje kladnú rozpočtovú pozíciu v sume 6,75 mld. eur. Takmer 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z rozpočtu EÚ, pripomenul Králik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona