Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 17:26 • 2 min
Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO

BRATISLAVA – Slovensko bude súhlasiť s tým, aby sa Čierna Hora stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Návrh na uzavretie Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory dnes odobril parlament, a ratifikovať ho musí ešte prezident.

slovakia

left justify in out

„Členstvo Čiernej Hory v NATO umožní integrovať sa do euroatlantického spoločenstva, čím sa významným spôsobom posilní bezpečnosť a rozšíri priestor stability a slobody na západnom Balkáne,“ uvádza ministerstvo zahraničných vecí. Prístupové rokovania s Čiernou Horou pokračujú podľa plánu. Súhlasiť so vstupom tejto balkánskej krajiny do NATO ako jej 29. člena musia parlamenty členských krajín.


Severoatlantická rada schválila text prístupového protokolu ako aj nasledujúcej korešpondencie medzi generálnym tajomníkom NATO a vládou Čiernej Hory. Krajina formálne potvrdila záväzky vyplývajúce zo všetkých aspektov členstva v NATO, čiže politický, vojenský, rozpočtový a legislatívny aspekt.


Ministri zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie pozvali na rokovaní v decembri 2015 Čiernu Horu do NATO. Súčasne potvrdili otvorenie prístupových rokovaní o členstve a pristúpení k Organizácii Severoatlantickej zmluvy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona