Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 13:21 • 2 min
Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO

BRATISLAVA – Slovensko bude súhlasiť s tým, aby sa Čierna Hora stala 29. členom NATO. Návrh na uzavretie protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení tejto balkánskej krajiny odoslalo ministerstvo zahraničných vecí do pripomienkového procesu.

slovakia

left justify in out

"Členstvo Čiernej Hory v NATO umožní jej integráciu do euroatlantického spoločenstva, čím sa významným spôsobom posilní bezpečnosť a rozšíri priestor stability a slobody na západnom Balkáne," konštatuje ministerstvo. Najskôr s touto zmluvou musí súhlasiť vláda, parlament a následne ju ratifikovať prezident.


K tomu, aby sa Podgorica stala plnoprávnym členom NATO, je potrebné, aby parlamenty 28 členských krajín aliancie ratifikovali prístupový protokol. Po ukončení ratifikačného procesu vo všetkých členských štátoch generálny tajomník NATO vyzve krajinu na členstvo.


Čierna Hora dostala pozvánku do Severoatlantickej aliancie vlani 2. decembra. Prvé kolo prístupových rokovaní začalo 15. februára tohto roka. Možné členstvo Podgorice označilo Rusko za škodlivé pre európsku bezpečnosť. Moskva v tejto súvislosti obviňuje NATO, že uskutočňuje expanzionistickú politiku, ktorá ohrozuje geopolitickú stabilitu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies