Slovensko bude predsedníckou krajinou OBSE v roku 2019

NETKY.SK • 9 December 2016, 16:17 • 2 min
Slovensko bude predsedníckou krajinou OBSE v roku 2019

BRATISLAVA - Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v roku 2019 v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) schválilo 57 účastníckych štátov organizácie. Odhlasovali to ministri zahraničných vecí členských krajín na zasadnutí 23. ministerskej rady dnes v Hamburgu. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

slovakia

left justify in out

O kandidatúre SR na predsednícky post hovoril vo štvrtok vo svojom vystúpení na zasadnutí v Hamburgu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Vyzdvihol, že Slovensko ponúka účastníckym štátom OBSE svoj potenciál, skúsenosti a odhodlanie pracovať pre mier a stabilitu. Slovensko dlhodobo poukazuje na to, že OBSE je jedným z najdôležitejších a najvýznamnejších nástrojov, ktoré má medzinárodné spoločenstvo k dispozícii pri riešení a predchádzaní konfliktov a zdrojov napätia na európskom kontinente.


V súčasnosti je predsedníckou krajinou Nemecko, od prvého januára 2017 ho vystrieda Rakúsko. Predsedníctvo v OBSE trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí štátu, ktorý na daný rok získa predsednícku funkciu. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, zdieľaných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies