Slovensko bude pokračovať vo vzdelávaní študentov o holokauste

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:22 • 2 min
Slovensko bude pokračovať vo vzdelávaní študentov o holokauste

BRATISLAVA – Slovensko bude aj v budúcnosti zaraďovať problematiku holokaustu do školských osnov. S Izraelom budeme naďalej spolupracovať v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu. Vláda na dnešnom rokovaní schválila spoluprácu medzi slovenskou vládou a vládou Izraela na roky 2013-2016 v týchto oblastiach.

slovakia

left justify in out

"Zmluvné strany podporujú vzdelávacie aktivity, ktoré realizujú školy na všetkých úrovniach a zameriavajú sa na boj proti rasizmu a antisemitizmu," píše sa v schválenom programe spolupráce. Slovensko a Izrael budú podporovať účasť učiteľov, a to predovšetkým učiteľov dejepisu na kurzoch, ktoré sa zaoberajú históriou holokaustu a antisemitizmu. Kurzy organizuje Pamätník mučeníkov a hrdinov holokaustu Yad Vashem v Jeruzaleme. Trojtýždňové kurzy anglicky hovoriacich účastníkov sa budú konať každoročne v júli. Izraelská strana poskytne každý rok slovenskej strane štipendium pre jedného účastníka zo Slovenska. 

Schválený program spolupráce s Izraelom vymedzuje podmienky vzájomnej spolupráce v oblasti vzdelávania, vrátane jazykového vzdelávania a vzdelávania o holokauste a doktorandského štúdia. Zahŕňa tiež výmenné programy mládeže a športových klubov. "Program spolupráce vytvára priestor pre vzájomnú spoluprácu v najrôznejších oblastiach kultúry, najmä spoluprácu v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva, literatúry, audiovizuálnej tvorby a ochrany práv duševného vlastníctva. Deklaruje záujem oboch zmluvných strán o priamu spoluprácu univerzít, vedeckovýskumných inštitúcií, akadémií vied, podporuje výmenu informácií, skúseností, dokumentácie a odborníkov," uvádza sa v predkladacej správe návrhu. 

Dokument podpíšu počas pracovnej návštevy štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Petra Buriana v Izraeli v dňoch 20. až 22. novembra. Schválenie a podpísanie spolupráce rieši situáciu po ukončení platnosti Programu spolupráce medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Štátu Izrael v oblasti kultúry, školstva a vedy na roky 2008-2012, ktorý nadväzoval na Dohodu medzi vládou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vládou Štátu Izrael o spolupráci v oblasti kultúry, školstva a vedy podpísanú 29. apríla 1991 v Prahe. Predkladaný návrh programu spolupráce je medzinárodnou zmluvou vládnej povahy, na ktorej platnosť sa nevyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona