Slovensko bude podľa Korčoka naďalej podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 09:49 • 2 min
Slovensko bude podľa Korčoka naďalej podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny

BRATISLAVA – Slovenská republika je a naďalej aj bude vytrvalým podporovateľom suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach.

slovakia

left justify in out

Ivan Korčok sa 19. apríla zúčastnil na rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie, kde vyhlásil, že Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu. Korčok zároveň uviedol, že vyriešenie konfliktu je možné len diplomatickou cestou za rokovacím stolom. Slovensko podporilo aj Krymskú platformu, ktorej cieľom je poukazovať na okupáciu Krymu a zhoršujúcu sa ľudsko-právnu situáciu na polostrove. Dlhodobo podporujeme tiež Ukrajinu v jej ašpiráciách na integráciu do európskych a euroatlantických štruktúr a s tým súvisiacich transformačných procesov.

 

img

Korčok ocenil, že sa podarilo realizovať mnoho dôležitých reforiem ako napríklad reformu verejnej správy a decentralizáciu. „Európska únia musí spraviť všetko pre to, aby pomohla Ukrajine v náročných reformách, ktoré sú predpokladom pre postupné zlepšovanie života občanov, ako aj pre integráciu Ukrajiny do európskych a euroatlantických štruktúr,“ povedal Korčok s tým, že úspešné napredovanie v reformách bude tou najlepšou odpoveďou na akékoľvek snahy o destabilizáciu krajiny.

 

Podobný článok: Krajiny V4 jednoznačne podporujú Českú republiku. Dnes zasadne Bezpečnostná rada SR


Ministri sa na rokovaní venovali aj kritickej situácii v Etiópii. Konflikt v severnom regióne Tigraj predstavuje jednu z najrozsiahlejších humanitárnych kríz súčasnosti. „Okrem obrovského utrpenia miestnych obyvateľov, má konflikt negatívny vplyv aj na stabilitu širšieho regiónu. Kľúčom k riešeniu musí byť inkluzívny a transparentný národný dialóg medzi vládou v Addis Abebe a zástupcami regiónu Tigraj. S európskymi partnermi sme sa zhodli na nevyhnutnosti aktívnej podpory EÚ tomuto dialógu,“ dodal Korčok. Potvrdil aj to, že rezort diplomacie podporí iniciatívu na pomoc Etiópii finančným príspevkom vo výške 20-tisíc eur na zabezpečenie urgentných humanitárnych potrieb obetiam vojny a zmiernenie dopadov humanitárnej krízy v regióne Tigraj.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies