Slovensko bude platiť za chyby: Do rozpočtu EÚ musíme vrátiť 3,3 milióna!

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 15:30 • 2 min
Slovensko bude platiť za chyby: Do rozpočtu EÚ musíme vrátiť 3,3 milióna!

BRUSEL - Európska komisia (EK) na základe dnešného takzvaného schválenia účtov vymáha spolu 230 miliónov eur, ktoré členské štáty, vrátane Slovenska, neoprávnene minuli z fondov poľnohospodárskej politiky EÚ. Keďže určité sumy sa už od členských štátov vrátili, finančný vplyv dnešného rozhodnutia predstavuje asi 227 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Tieto prostriedky sa vrátia do rozpočtu EÚ z dôvodu nedodržania pravidiel EÚ alebo neprimeraných postupov kontroly poľnohospodárskych výdavkov.

Kým členské štáty sú zodpovedné za platby a kontrolu výdavkov v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), EK je povinná zabezpečovať, aby členské štáty tieto prostriedky správne využili.

Na základe posledného rozhodnutia EK sa vrátenie finančných prostriedkov týka 14 členských štátov: Belgicko, Česká republika, Grécko, Írsko, Litva, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Veľká Británia a Španielsko.

Slovensko musí vrátiť do spoločného rozpočtu spolu 3,3 milióna eur, čo je piata najvyššia suma. Najvyššia položka (1,764 milióna eur) je navrhnutá v dôsledku finančnej chyby v účtoch Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) zistenej počas finančného schvaľovania účtov za rok 2010.

Ďalšie dve položky sú z oblasti rozvoja vidieka. Sumu 1,139 milióna eur musí SR vrátiť v dôsledku nedostatkov v načasovaní kontrol na mieste a chýbajúcich krížových kontrol pri overovaní dobytka v prípade agroenvironmentálneho opatrenia. A sumu 401.000 eur kvôli nedostatočnému overovaniu minimálnych noriem týkajúcich sa dobrých životných podmienok zvierat.

K najpodstatnejším opravám patrí vrátenie sumy 83,6 milióna eur, ktorá ide na účet Grécka kvôli nevyhovujúcemu zníženiu minimálneho výnosu v prípade hrozienok. Grécko musí dokopy vrátiť 123,4 milióna eur. Druhými najviac "potrestanými" sú Poliaci, ktorí do spoločného rozpočtu EÚ musia vrátiť 82,5 milióna eur - najviac za nedostatky pri kontrole prvej žiadosti a pri schvaľovaní obchodného plánu v prípade opatrenia pre čiastočne sebestačné farmy.

Na treťom mieste sú Briti, ktorí za nedostatky pri identifikácii zvierat a kontrolách na mieste týkajúcich sa prémií na zvieratá musia vrátiť sumu 10,3 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies