Slovensko bude opäť hostiť Európske hlavné mesto kultúry

NETKY.SK • 19 November 2019, 06:53 • 2 min
Slovensko bude opäť hostiť Európske hlavné mesto kultúry

BRATISLAVA - Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vníma akciu Európske hlavné mesto kultúry ako pozitívum na odprezentovanie Slovenska v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"Európske hlavné mesto kultúry je dobrá šanca pre Slovensko, aby sa podelilo o svoju bohatú kultúru a tradície so zvyškom Európy. Teší ma, že kultúra je prostriedkom, ktorým sa upevňujú vzťahy medzi krajinami," uviedla ministerka.

 

img

 

Titul Európske hlavné mesto kultúry bude hostiť Slovensko spolu s Fínskom v roku 2026. "Cieľom akcie je podporiť bohatosť a rozmanitosť kultúr v Európe a taktiež zdôrazniť ich spoločné črty," priblížil Pavol Čorba z kancelárie ministerstva kultúry (MK) SR.

 

Tento titul sa každý rok udeľuje dvom mestám, jednému z pôvodnej členskej krajiny a jednému z novej členskej krajiny Európskej únie. Okrem členských štátov EÚ sa do akcie budú môcť zapojiť aj kandidátske krajiny alebo potenciálne kandidátske krajiny. Za určitých podmienok by mala byť akcia otvorená aj pre krajiny Európskeho združenia voľného obchodu, aby sa posilnili kultúrne väzby medzi týmito krajinami a členskými štátmi EÚ.

 

img

 

MK SR podľa Čorbu v tejto súvislosti intenzívne komunikuje s Európskou komisiou a tiež s partnermi z fínskeho ministerstva vzdelávania a kultúry. Doplnil, že zároveň podniká všetky potrebné kroky zamerané na proces prípravy Európskeho hlavného mesta kultúry na Slovensku. Ministerstvo zverejní najneskôr v decembri tohto roka výzvu na predkladanie žiadostí jednotlivých miest v SR, ktorá bude trvať desať mesiacov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies