FOTO a VIDEO Slovensko bude mať prvý komiksový film s názvom Parralel!

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 13:53 • 2 min
FOTO a VIDEO Slovensko bude mať prvý komiksový film s názvom Parralel!

BRATISLAVA - Slovensko bude mať vlastnú „Marvelovku“! Komiksový film s názvom Parralel vznikal dva roky v česko-slovenskej spolupráci. Unikátny animovaný film má na konte VISIONFILM / MEDUSA PICTURES, režisér, animátor a scenárista Matyas Brych, producent a výkonný producent Patrizio Gente a Vladimír Kriško, režisér postprodukcie a spoluproducent.

slovakia

left justify in out

Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami a pracoval na ňom nepretržite jeden jediný animátor. Komiksová dráma pre dospelých Parralel bude mať slávnostnú premiéru 30. mája a od 31. mája si ju budú môcť pozrieť fanúšikovia v kinách na celom Slovensku!

 

Nový film českého režiséra Matyasa Brycha je celovečerný režijný debut na motívy skutočných udalostí. Mladý talentovaný český animátor, ktorý žije na Slovensku, má za sebou viacero animovaných filmov ako napríklad krátkometrážnu snímku „Crush“ alebo sci-fi drámu s krátkym názvom „R“. Réžiu filmu si Matyas podelil s  Vladimírom Kriškom, ale scenár aj celá animácia je prácou samotného autora.

 

„Film bol odjakživa mojou vášňou. Je to dokonalá konjunktúra všetkých umeleckých oborov, ktoré kedy mnou rezonovali - obraz, príbeh a hudba. Pre začínajúceho filmára je niekoľko možností. Buď natočiť tzv. "found footage" horor, alebo v mojom prípade nakresliť animovaný film celý sám. Zvíťazila animácia a to aj napriek tomu, že nepoznám jediný celovečerný projekt, ktorý by kreslil jeden človek sám. A tak som kreslil a kreslil, takmer dva roky,“ hovorí Matyas Brych, animátor, scenárista a režisér animácie.

 

Nový film Parralel je prvý slovenský komiksový film, ktorý vznikol v česko-slovenskej spolupráci, ktorého producentom a aj výkonným producentom je slovák Patrizio Gente.

 

„Doteraz sa na Slovensku nič podobné nevytvorilo. Lákajú má nové veci, ktoré majú zmysel, a tak sme urobili nie film z komiksu, ale komiks z filmu. Pripravujeme ešte aj výtlačok komiksu ako prekvapenie. Mám rád výzvy a s kolegom režisérom Vladom Kriškom sme od prvej chvíle vedeli, že to bude náročný, krásny, no najmä zaujímavý film,“ vysvetľuje Patrizio Gente.

 

 

Inšpiráciou na vznik filmu boli autorovi americké komiksy DC a Marvel, japonské „anime“, ale aj silná česká a slovenská tradícia. Inšpirácia vraj prichádzala aj z kníh o Hobitoch, hrdinských príbehov, kde obyčajní malí tvorovia zachraňujú celý svet.

 

„Dôležitým impulzom pre napísanie scenára pre mňa boli hory a horolezecké príbehy. Najmä horolezci Joe Simpson, Simon Yates a Ueli Steck. Ueli Steck presne pred rokom však zahynul, keď sa v Himalájach chystal na expedíciu, v ktorej chcel bez kyslíku zdolať v jeden deň Lhotse, Nutze a Everest, čo pred ním nikto ani len neskúsil. Podľa mňa šlo o najlepšieho horolezca aký kedy žil. Film je teda poctou týmto trom odvážlivcom a samozrejme všetkým, ktorí sa chceli "dotknúť neba",“ vyznáva sa Matyas Brych.

 

Hlavný hrdina filmu Parralel prisľúbi svojej žene, slávnej spisovateľke fantasy príbehov pre deti, ktorá tragicky umiera, že dokončí jej posledný príbeh pre ich milovanú dcérku. Ale zasiahnutý obrovskou stratou sa sám stáva súčasťou príbehu. Príbeh inšpirovaný udalosťami je sondou do života muža, ktorý všetko stratil, okrem vôle žiť a prežiť.

 

„Scenár je základ. Potom som urobil nejaké skice ceruzkou, nákresy. Dalo by sa povedať storyboard, aj keď len k malému počtu scén. Väčšina vecí vznikala priamo za pochodu, v počítači. Film je nakreslený a tiež animovaný celý ručne, dá sa povedať, že taká stop motion grafika priamo v počítači. Mojím nástrojom sú teda myš a klávesnice,“ upresňuje animátor Matyas Brych.

 

Film vznikal na Slovensku v Bratislave, Košiciach a Svidníku a v Českej republike a má dĺžku 82 minút.

 

„Vznik filmu Parralel mal opačné poradie výroby ako býva zvykom, najzložitejšie bolo si toto poradie stanoviť. Najprv sa kreslil celý materiál, potom sa z neho postrihala reálna dĺžka filmu. Dabingoví herci museli veľa dialógov nahrávať naslepo, čomu sme potom prispôsobili dĺžky záberov. Až potom sme začali so samotnou postprodukciou a efektami,“ dodáva režisér Vladimír Kriško.

 

Komiksová dráma pre dospelých Parralel, bude mať slávnostnú premiéru 30. mája a od 31. mája si ju budú môcť pozrieť fanúšikovia v kinách na celom Slovensku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona