Slovensko bude mať po novom veľvyslanectvá aj v týchto krajinách

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 06:20 • 2 min
Slovensko bude mať po novom veľvyslanectvá aj v týchto krajinách

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo, že otvorí zastupiteľstvá Slovenska aj v Jerevane a Baku.

slovakia

left justify in out

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí bude zakladať nové veľvyslanectvá, konkrétne to bude zastupiteľstvo v Azerbajdžane a v Arménsku, nakoľko tieto dva štáty doteraz zastrešovala ambasáda v Moskve. V Baku by malo pracovať spolu šesť osôb, v Jerevane päť. Oba úrady by sa mali dostať do prevádzky v roku 2020, v Azerbajdžane 1. októbra, v Arménsku už 1. januára.

 

img

 

Nakoľko Azerbajdžan vytvára 80 percent HDP južného Kaukazu a je významným aktérom v energetických infraštruktúrnych projektoch, ministerstvo by s týmto štátom rado rozvíjalo ekonomickú spoluprácu vo viacerých oblastiach. Práve tieto aktivity by otvorenie nového zastupiteľstva v krajine mohlo podporiť.  Podmienky na podnikanie sú v Azerbajdžane priaznivé a zastúpenie Slovenska v krajine by tiež dopomohlo k zjednodušeniu procesu vydávania víz, čo by v konečnom dôsledku podporilo miestny turizmus.

 

img

 

Ruka v ruke s otvorením azerbajdžanskej ambasády by malo ísť aj otvorenie rovnakého úradu v arménskom Jerevane. Tu vidí slovenské ministerstvo veľkým priestor na prehlbovanie spolupráce. „Nová arménska vláda sa zaviazala k pokračovaniu v reformnom procese vrátane zlepšenia podnikateľského prostredia pre zahraničné firmy a investorov, čo do budúcna vytvára širší priestor pre zvýšenie vzájomného obchodného obratu,“ píše rezort diplomacie.

 

„Zriadenie zastupiteľských úradov v Baku a Jerevane bezpochyby vytvorí lepšie podmienky pre efektívnejšie napĺňanie cieľov zahraničnej politiky SR v strategicky dôležitom regióne južného Kaukazu s dôrazom na rozvoj potenciálu obchodno-ekonomickej spolupráce a zabezpečenie vyššej miery ochrany záujmov a práv občanov SR a slovenských podnikateľských subjektov v regióne,“ uvádza ministerstvo.3

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies