Slovensko bude mať nového blahoslaveného, saleziána kňaza Titusa Zemana

NETKY.SK • 27 Február 2017, 13:00 • 2 min
Slovensko bude mať nového blahoslaveného, saleziána kňaza Titusa Zemana

BRATISLAVA - Slovensko bude mať nového blahoslaveného. Svätý Otec František prijal dnes dopoludnia na osobnej audiencii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kardinála Angela Amata a schválil dekrét o mučeníctve Božieho služobníka Titusa Zemana, saleziána kňaza, ktorý sa narodil vo Vajnoroch 4. januára 1915 a tam aj zomrel na následky mučenia a väzenia 8. januára 1969.

slovakia

left justify in out

Tento dekrét podľa neho umožňuje, aby bol salezián kňaz Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného. Pre Slovensko to znamená, že bude mať ďalšieho svätca, prvého rímskokatolíckeho kňaza, mučeníka z čias totalitného komunistického režimu.

„Je to pre nás všetkých obrovský dar, že bude vyzdvihnutý na slávu oltára spolubrat, ktorý vyšiel spomedzi nás, obetoval svoj život, aby sprevádzal mladých bratov v ich povolaní. Súčasne reprezentuje množstvo ďalších veriacich v našej krajine, ktorí pre svoju vieru a z lásky k dušiam boli ochotní podstúpiť mnohé riziká a obety v dobe komunizmu. Pre nás bude inšpiráciou ako čeliť výzvam v našej dobe, ako svedčiť o Kristovi až do krajnosti a pomáhať mladým dôjsť k pravej slobode. Ďakujeme Pánovi, že nás cez rozhodnutie Svätého Otca takto obdarúva,“ vyjadril svoje stanovisko k udalosti provinciál slovenských saleziánov Jozef Ižold.

 

Podľa bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského je blahorečenie Titusa Zemana darom pre celé Slovensko. „Jeho životný príbeh sa týmto spôsobom stane ešte silnejším,“ uviedol dnes Zvolenský. Ako dodal, život Titusa Zemana je príkladom viery, statočnosti v utrpení a vernosti katolíckej cirkvi. Arcibiskup sa zároveň poďakoval pápežovi Františkovi za rozhodnutie blahoslaviť slovenského saleziána.

 

Podľa vicepostulátora procesu blahorečenia Jozefa Slivoňa po blahorečení sa mení modlitba za blahorečenie Titusa Zemana na modlitbu za svätorečenie. Ako povedal dnes na tlačovej besede, na to, aby bol Zeman vyhlásený za svätého, musel by sa stať na jeho príhovor aspoň jeden zázrak. Zatiaľ sa na príhovor Zemana podľa Slivoňa stalo päť mimoriadnych uzdravení, ale tie sa nemôžu počítať v procese svätorečenia, pretože sa stali ešte pred ukončením blahorečenia. Takýto zázrak musia preskúmať a potvrdiť traja lekári, následne o ňom rozhodne cirkevný tribunál. Ako svätý by sa podľa Slivoňa mohol stať Zeman patrónom nových duchovných povolaní a povolaní ku kresťanskej rodine a tiež vernosti v povolaní.


Salezián kňaz Titus Zeman sa narodil v Bratislave-Vajnoroch 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Po tom, ako komunistický režim 13. apríla 1950 zrušil mužské kláštory, Zeman zorganizoval a viedol tri ilegálne prechody do Talianska. Pri nich sprevádzal najmä mladých saleziánov bohoslovcov, aby tam mohli doštudovať a stať sa kňazmi. Tretí prechod 9. apríla 1951 sa pre rozvodnenú rieku Moravu nevydaril. Zeman aj ďalší účastníci výpravy boli zatknutí a následne vypočúvaní.

 

Titus bol pri výsluchoch kruto mučený a napokon odsúdený na 25 rokov väzenia. Po 13 rokoch väzenia ho v roku 1964 podmienečne prepustili. O päť rokov na následky mučenia a väznenia zomrel v Bratislave, 8. januára 1969. Už pri jeho pohrebe sa hovorilo o ňom ako o mučeníkovi. Jeho život a mučeníctvo bolo preskúmané počas diecéznej fázy procesu jeho blahorečenia v Bratislave v rokoch 2010 až 2012, následne všetky materiály putovali do Vatikánu, kde sa teraz ukončila aj rímska fáza procesu blahorečenia. V roku 1991 ho rehabilitačný proces vyhlásil definitívne za nevinného.

Saleziáni dona Bosca sú rehoľa v Katolíckej cirkvi, pokračovatelia diela, ktoré založil turínsky kňaz svätý Ján Bosco (1815 – 1888). Venoval sa predovšetkým výchove chudobnej mládeže a založil k tomu aj viaceré združenia a dve rehole. Saleziáni sú na Slovensku prítomní od roku 1924, pôsobia v 19 mestách Slovenska, majú tiež dve komunity v Rusku a jednu v Azerbajdžane, a na východnom Slovensku sa dlhodobo venujú aj práci s Rómami v Bardejove – Poštárke a na sídlisku Luník IX v Košiciach.
 

Samotný proces blahorečenia sa začal vo februári 2010. V decembri 2012 sa skončila diecézna fáza. V rámci tohto obdobia urobila aj exhumáciu telesných pozostatkov Zemana. Neskôr sa dokumentmi a jeho životom zaoberal Vatikán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies