Slovensko bude mať ďalších 26 zelených oáz

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 10:43 • 2 min
Slovensko bude mať ďalších 26 zelených oáz

BRATISLAVA – Na Slovensku vznikne ďalších 26 zelených oáz.

slovakia

left justify in out

Ich vybudovanie podporí Nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft sumou 56-tisíc eur prostredníctvom grantového programu Zelené oázy.

 

Program podporuje už 12 rokov neziskové organizácie, miestne samosprávy, školské zariadenia a centrá voľného času pri vytváraní, obnove alebo oživení ekologicky hodnotných lokalít. Žiadatelia spolu s dobrovoľníkmi môžu za získané peniaze revitalizovať parky, obnoviť cyklotrasy či vytvoriť komunitné a školské záhrady po celom Slovensku. „Dôležitým cieľom programu je budovanie spolupráce a partnerstiev na lokálnej úrovni. Program je zameraný na trvalú starostlivosť o environmentálne hodnotné miestne lokality, ktoré slúžia širokej verejnosti, podporujú ochranu prírody a trvalú udržateľnosť,“ uvádza programový manažér z Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Do tohto ročníka prihlásilo svoje projekty 189 žiadateľov a poradný výbor vybral do druhého kola 107 projektov. Podporu nakoniec získalo 26 projektov. Podľa Hronca zaujal napríklad návrh na vytvorenie komunitnej záhrady s vlastným zdrojom vody. Hlavnou myšlienkou projektu občianskeho združenia Vrbovčan je obnova bývalej studne a jej využívanie na vytváranie vhodnej mikroklímy, výsadba zelene a svojpomocná výroba lavičiek v tieni stromov v mestskej časti Vrbovec v Michalovciach.

 

Medzi zaujímavé projekty patrí tiež projekt Strednej odbornej školy lesníckej z Banskej Štiavnice. Študenti obnovia ovocný sad v dolnej Botanickej záhrade, ktorá je významným zeleným prvkom v centre mesta. Dobrovoľníci z občianskeho združenia Priatelia Znieva obnovia a sprevádzkujú existujúce staré obecné studne v Kláštore pod Znievom. Studne sa tak stanú novým alternatívnym zdrojom pitnej i úžitkovej vody.

„Je čoraz viac zrejmé, že aj nás sa už bezprostredne dotýkajú klimatické zmeny, aké sme doteraz nezažili. Dlhé obdobia extrémnych horúčav, prívalové dažde, vysychanie celých oblastí a iné. Dopad týchto zmien sa prejavuje nielen v mestskom prostredí. Program Zelené oázy sa od svojho vzniku snaží reagovať na aktuálne výzvy v oblasti životného prostredia, a tak sa v tomto ročníku prioritne zameriavame na realizáciu adaptačných opatrení ako reakciu na zmenu klímy,“ konštatoval Hronec. Uzavrel, že projekty podporené v tomto ročníku programu uskutočniť od apríla do septembra tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies