Slovensko bude mať silné dôvody prehodnotiť pomoc Grécku

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:19 • 2 min
Slovensko bude mať silné dôvody prehodnotiť pomoc Grécku

Slovensko bude mať silné dôvody prehodnotiť pomoc Grécku

slovakia

left justify in out

Slovensko, člen eurozóny, bude mať silné dôvody, aby prehodnotilo svoju pomoc zadlženému členovi skupiny, Grécku. Povedal to predseda euroskupiny ministrov financií Jean-Claude Juncker v rozhovore pre dnešné vydanie slovinského denníka Delo. Podrobnosti však neuviedol.
      Zdôraznil, že zriadenie Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSF), ku ktorému došlo v júni, upokojilo trhy. Dodal, že je proti zmenám pravidiel eurozóny, ktoré by umožnili, aby bol niekto z nej vylúčený.
      "Keď sa napokon Slovensko rozhodne nespolupracovať pri poskytnutí pôžičky Grécku, mechanizmus predvída, že si ostatní členovia rozdelia jeho podiel," dodal Junker.
      Pripomenul, že Slovensko, najchudobnejšia krajina eurozóny, sa stalo v júli poslednou krajinou, ktorá pristúpila k EFSF, ale jeho vláda v rovnakom čase odporúčala parlamentu, aby nepodporil pôžičku Grécku, ktorá je súčasťou osobitnej pomoci eurozóny krajine.
      Juncker privítal EFSF a poukázal na to, že "od jeho zriadenia sa podmienky skutočne upokojili a trhy sa znovu správajú racionálne".
      Vyjadril sa dôrazne proti možnosti zmeniť pravidlá eurozóny tak, aby ju niektorý člen mohol opustiť, alebo aby bol z nej vylúčený v prípade, keby nedodržiaval jej pravidlá.
      "Keby sme zmenili (Lisabonskú) zmluvu tak, že by umožňovala vylúčenie alebo opustenie (eurozóny), zaviedli by sme prvok trvalej nestability. Takmer každý mesiac by sa objavovali špekulácie o tom, kto by mohol byť vylúčený z nej, alebo kto zamýšľa opustiť ju", uviedol Juncker.
      Naliehal, aby členovia EÚ znížili verejný deficit a dlh a to tak, že neoslabia svoje ekonomické oživenie. "Konsolidácia verejných financií v Európe nie je možnosťou, je nevyhnutnosťou. Keď deficity a verejné dlhy zostanú vysoké, v Európe nebude ekonomický rast".
      Vyslovil aj námietky proti zníženiu ratingu Portugalska a Grécka. Podľa neho to ratingové agentúry nemuseli urobiť, lebo obe krajiny prijali "vážne a dôveryhodné programy" konsolidácie verejných financií.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies