Slovensko bude každoročne navyšovať výdavky na rozvojovú pomoc o desať percent

NETKY.SK • 22 Február 2017, 15:01 • 2 min
Slovensko bude každoročne navyšovať výdavky na rozvojovú pomoc o desať percent

BRATISLAVA – Na základe dohody s ministerstvom financií sa budú každoročne navyšovať o desať percent výdavky na priamu bilaterálnu rozvojovú pomoc.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) to dnes uviedol po rokovaní vlády, na ktorom schválila ročný plán bilaterálnej rozvojovej pomoci SR na rok 2017.

 

"Na základe toho, že dnes vláda schválila tento dokument, môžeme vypísať výzvy. Ale nemenia sa naše priority ani krajiny, to znamená, je to desať krajín dohromady, deväť plus jedna v rámci ktorých sa prioritne orientujeme na rozvojovú pomoc," konštatoval minister.

 

Samostatnú pozornosť venoval Južnému Sudánu, krajine s osobitnými humanitárnymi a sociálnymi potrebami. Aby humanitárna a rozvojová pomoc prerástla podľa ministra do ekonomickej spolupráce a intenzívnejšieho dialógu, potrebujeme byť v danej krajine prítomní aj diplomaticky. "Možnosť udržateľnosti našich projektov v Južnom Sudáne je veľmi nízka, pretože tam nie sme," vyhlásil minister.

 

Čo sa týka rozvojových diplomatov, Slovensko má v súčasnosti dvoch, v Keni a v Moldavsku. Podľa ministra sa osvedčili, avšak ich rozšírenie je otázkou vecného opodstatnenia a finančných možností rezortu. "Pokiaľ bude dostatok projektov, záujem, pokiaľ bude mať vecné opodstatnenie, tak by sme rozšírili sieť. Gruzínsko sa ponúka ako logická krajina aj preto, že tam máme v tejto chvíli iba jedného diplomata, vedúceho zastupiteľského úradu," uzavrel minister Lajčák.

 

Hlavnou ambíciou rozvojovej spolupráce Slovenska v roku 2017 by sa malo stať odstraňovanie jej súčasnej rozdrobenosti, ďalšie rozširovanie kapacít a spôsobilostí národnej rozvojovej agentúry, vrátane postupného zvyšovania objemu zdrojov vyčleňovaných na rozvojovú spoluprácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies