Slovensko bude hlavnou krajinou 2. ročníka Európskeho týždňa športu

NETKY.SK • 6 September 2016, 15:43 • 2 min
Slovensko bude hlavnou krajinou 2. ročníka Európskeho týždňa športu

BRATISLAVA - Hlavnou krajinou v poradí druhého ročníka Európskeho týždňa športu (EWOS) v termíne 10. - 17. septembra 2016 bude Slovensko.

slovakia

left justify in out

"Európsky týždeň športu je iniciatíva Európskej komisie, aby sme podporili šport, fyzickú aktivitu v celej Európe, motivovali ľudí k športovej činnosti a zároveň si vymenili aj skúsenosti. Podľa prieskumov viac ako 40 percent ľudí v Európe, vrátane Slovenska, vôbec nešportuje. Až tri štvrtiny ľudí v SR športuje len veľmi málo. Cieľom a želaním je, aby ľudia urobili niečo pre svoje zdravie, hýbali sa a športovali. Práve šport je jedinečný prostriedok na upevnenie fyzického aj duševného zdravia, na regeneráciu i zábavu. Spoločne so zdravým stravovaním nám môže ušetriť množstvo komplikácii. Som rád, že v tomto 2. ročníku je Slovensko kľúčovou krajinou. Slávnostné otvorenie Európskeho týždňa športu sa uskutoční v sobotu 10. septembra 2016 v Košiciach a odštartuje celú plejádu aktivít po celej Európe. Hlavné podujatie EWOS 2016 v Bruseli je plánované na štvrtok 15. septembra," uviedol pre agentúru SITA vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek a na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave ďalej poznamenal: "Vlani sa v rámci Európskeho týždňa športu uskutočnilo viac ako 7000 podujatí, na ktorých sa zúčastnilo vyše päť miliónov ľudí. Tento rok chceme dosiahnuť ešte lepší rezultát. Už teraz máme zaregistrovaných približne 14 000 podujatí po celej Európe s viac než jedným miliónom účastníkov. Som presvedčený, že tento druhý ročník EWOS bude úspešný."


Kým koordinátorom minuloročnej ouvertúry EWOS bol Slovenský olympijský výbor (SOV), v roku 2016 sa tejto úlohy zhostilo Národné športové centrum (NŠC) v spolupráci so spomenutou Európskou komisiou. Hlavnou témou kampane bude Európanov inšpirovať k aktivite (#BeActive) nielen v priebehu daného týždňa, ale pravidelne počas celého roka.


"Národné športové centrum sa stará o špičkových reprezentantov, je však aj inštitúcou pri vzdelávaní, projektoch a osvete. Šport, a to nielen ten vrcholový, má významnú úlohu. Ide o jednu z najlepších možností, ako tráviť voľný čas. Aj preto sme radi prijali túto výzvu - prilákať ľudí k športovaniu," skonštatoval riaditeľ NŠC Boris Čavajda.


Do druhého ročníka Európskeho týždňa športu sa zapojí 31 krajín. Termín 10. - 17. septembra 2016 po celej Európe bude nabitý športovými aktivitami a podujatiami s európskym rozmerom. V niektorých krajinách budú v tomto smere pokračovať až do konca septembra. Na Slovensku sa dosiaľ registrovalo 150 podujatí s 90 050 účastníkmi v 78 mestách a obciach.


Jedným z hlavných dejísk športových aktivít v SR budú Košice, ktoré sa pýši titulom Európske mesto športu (EMŠ) 2016. "Sme radi a je to pre nás veľká česť, že otvárací ceremoniál v rámci 2. ročníka Európskeho týždňa športu sa uskutoční v Košiciach. Do nášho mesta prídu zástupcovia rôznych organizácii i národných olympijských výborov," pripomenul manažér projektu EMŠ 2016 Ivan Šulek, ktorý podrobne priblížil aj podujatia v Košiciach. Na východe Slovenska organizujú, resp. majú pripravené viaceré zaujímavé akcie, napríklad v nedeľu 11. 9. športovú olympiádu seniorov (prihlásených je 300 ľudí nad 60 rokov, pozn.), výstavu "Podkošový svet v múzeu", plaveckú 24-hodinovku, nočný triatlon či exhibičný futbalový zápas Športové legendy Košíc - hostia EWOS, kde sa predstaví aj bývalý francúzsky futbalový reprezentant, majster sveta a Európy Christian Karembeu.


Národnými ambasádormi 2. ročníka Európskeho týždňa športu sú dvaja slovenskí olympionici z Ria de Janeiro - atlétka Iveta Putalová a plavec Richard Nagy. "Myslím si, že rozhýbať celkovo spoločnosť, aby si vážila šport a športové aktivity, je dôležité. Predovšetkým fyzické aktivity pomáhajú zdraviu. Keď športujú rodičia, budú viesť k tomu aj svoje deti. Nárastom členskej základne sa zvýši nielen počet aktívnych športovcov na Slovensku, ale aj kredit športu v našej spoločnosti," poznamenala Iveta Putalová, ktorá sa aktívne zapojí do blížiaceho sa Európskeho týždňa športu:"Osobne budem prítomná v Košiciach v utorok 13. 9. na akcii ´Dotkni sa hviezd´ pre žiakov základných škôl a potom aj o dva dni neskôr vo štvrtok 15. septembra na podujatí ´Jump Fest´." 

 

Najúspešnejší slovenský profesionálny boxer Tomáš "Kid" Kovács na utorňajšej tlačovej konferencii pripomenul, že v projekte "Slovensko do rukavíc" chce ako jeho autor pokračovať. "Prišiel som s tým už v roku 2013, najskôr sme boli len v nákupných centrách, neskôr sme sa presunuli do základných škôl. Projekt určite rozhýbal veľké množstvo ľudí.


´Slovensko do rukavíc´ zmenilo pohľad na náš šport. Boxerov už neberú len ako bitkárov, ale aj ako olympijských športovcov. Aj naším projektom sme dotiahli veľa ľudí do telocviční, mnoho z nich zmenilo názor na šport a pohybovú aktivitu. Teší ma, že vo verejnosti to našlo pozitívnu odozvu," uviedol pre SITA Tomáš Kovács.


Súčasťou Európskeho týždňa športu 2016 je opäť aj projekt Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) s názvom "Deti na hokej". "Odštartovali sme ho už v minulej sezóne. Cieľom projektu je vrátiť deťom radosť z pohybu, vzbudiť u nich záujem o hokej a pochopiteľne tým aj zvýšiť jeho členskú základňu," informovala manažérka Diana Kosová a dodala: "Tento ročník projektu ´Deti na hokej´ začneme v rámci Európskeho týždňa športu v sobotu 10. septembra na zimnom štadióne v Senici, prihlásilo sa už 36 klubov."


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies