Slovensko bojuje s prírodnými katastrofami špeciálnou technikou, vedou i výskumom

NETKY.SK • 21 Október 2015, 11:00 • 2 min
Slovensko bojuje s prírodnými katastrofami špeciálnou technikou, vedou i výskumom

BRATISLAVA - Najničivejšie prírodné katastrofy ako tornáda, hurikány či zemetrasenia sa síce európskemu regiónu vyhýbajú, svoju daň si tu však vyberajú iné prírodné javy. Slovensko sužujú napríklad predovšetkým povodne, ktoré okrem toho, že ohrozujú životy ľudí, spôsobujú každým rokom tiež nezanedbateľné škody na ich majetkoch.

slovakia

left justify in out

Len za uplynulé desaťročné obdobie sa výška celkových škôd spôsobených vodným živlom na Slovensku vyšplhala na sumu 707 miliónov eur. TASR o tom informovala Lucia Repová Weinbergerová zo sekcie európskych programov Ministerstvo vnútra SR.

V nadchádzajúcich rokoch sa má podľa analýz zvýšiť na severe Slovenska a v jeho horských oblastiach ročný úhrn zrážok, s čím bude úmerne narastať i hrozba povodní. Ministerstvo vnútra SR preto prostredníctvom operačného programu Kvalita životného prostredia investovalo 63 miliónov eur z eurofondov do lepšej pripravenosti krajiny na povodne a špeciálneho technického vybavenia. Úlohou tohto programu je zlepšiť schopnosť hasičov a záchranných tímov rýchlo zasiahnuť tam, kde je treba.

 

"Zodpovedáme za ochranu života ľudí a ich majetku. Klíma sa neustále mení, musíme počítať s väčšími výkyvmi počasia, ktoré hrá do kariet prírodným katastrofám. Preto musíme byť pripravení stále lepšie a lepšie, aby sme obyvateľom ohrozených regiónov dokázali efektívne a včas pomôcť," povedal podpredseda vlády a minister rezortu vnútra Robert Kaliňák. Znížiť reakčný čas záchranárov a zvýšiť pripravenosť regiónov proti záplavám majú podľa Repovej Weinbergerovej predovšetkým regionálne intervenčné balíky techniky, kvalifikované národné tímy vybavené modernou technikou a protipovodňové prívesné vozíky. Súčasťou tejto techniky budú člny, prečerpávacie systémy, vozidlá na evakuáciu obetí a prepravu záchranárov v ťažkom teréne, kontajnery pre dlhodobé zásahy, mobilné palivové cisterny a čističky vody, separátor ropných produktov a technika pre leteckých záchranárov a potápačov.

 

Repová Weinbergerová dodala, že záchranné zložky budú môcť v budúcnosti využívať i moderné laboratóriá a simulačné zariadenia. Tie budú schopné verne napodobniť extrémne prírodné podmienky a rôzne typy krízových situácií, ktorým v reálnom živote ľudia buď už čelia, alebo sú pre nich potenciálnymi hrozbami. Na vývoji týchto technológií sa podľa nej budú podieľať nielen štátne inštitúcie, ale aj vedeckí pracovníci, výskumníci či odborníci na bezpečnosť. Pod záštitou ministerstva vnútra tak vznikne Národné centrum výskumu a inovácií v oblasti vnútornej bezpečnosti, kde odborníci s pomocou výskumných a záchranných tímov budú vyvíjať nové riešenia šité na mieru konkrétnym rizikám. Ministerstvo vnútra sa tiež vďaka operačnému programu Kvalita životného prostredia venuje aj dobudovávaniu špecializovaných záchranných tímov.

 

"Vďaka ich modernizácií budú špecializované tímy pripravené na letecké a pozemné hasenie v ťažko dostupnom teréne, zabezpečenie pátracej a záchranárskej činnosti po obetiach pod troskami či na poskytovanie núdzových prístreškov pre obyvateľov," uviedla šéfka sekcie európskych programov rezortu vnútra Rut Erdélyiová, pod ktorej kompetenciu spadá agenda využívania eurofondov na projekty podporujúce odolnosť Slovenska voči ničivej sile prírody. Za uplynulých 13 rokov prišlo podľa rezortu vnútra o život v európskych krajinách v dôsledku prírodných katastrof 80.000 ľudí. Za rovnaké obdobie sa spôsobené ekonomické škody vyšplhali v Európe do výšky 100 miliárd eur. Len za rok 2013 spôsobili povodne v krajinách EÚ výšku škôd v hodnote 12 miliárd eur. Povodne na Slovensku spôsobili v rokoch 2003-14 celkovú sumu škôd v hodnote 707 miliónov eur.

 

Protipovodňový projekt ministerstva vnútra, financovaný z eurofondov a zameraný na vybavenie záchranárskych tímov špeciálnou technikou na pomoc najohrozenejším obciam a mestám po celom Slovensku, stál 63 miliónov eur. Prírodné katastrofy postihnú ročne 60.000 Slovákov. Priamo v najohrozenejších oblastiach je rozmiestnených 621 protipovodňových vozíkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies