Slovensko blokuje viaceré ciele EÚ smerujúce k obehovému hospodárstvu

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 14:31 • 2 min
Slovensko blokuje viaceré ciele EÚ smerujúce k obehovému hospodárstvu

BRATISLAVA - Niektoré členské štáty vrátane Slovenska blokujú ciele Európskej únie smerujúce k obehovému hospodárstvu, ktoré vytvára nové pracovné miesta, znižuje závislosť na dovoze surovín a zlepšuje životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení to konštatovalo Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA). Medzi európske ciele do roku 2030 patrí napríklad 70-percentná miera recyklácie komunálneho odpadu (v SR v súčasnosti len 15 percent), 80-percentná miera recyklácie odpadu z obalov (v SR v súčasnosti 65 percent) či zníženie skládkovania odpadu na päť percent (v SR v súčasnosti 73 percent).

 

Tieto ciele, ktoré zahŕňajú aj povinný triedený zber viacerých prúdov odpadov vrátane bioodpadu, odpadových olejov a textilu a zvýšenie využívania ekonomických nástrojov ako sú poplatky za skládkovanie a spaľovanie odpadu, schválil Európsky parlament v marci tohto roku.

CEPTA poukazuje na zistenia viacerých európskych mimovládnych organizácií ako aj na informácie zo spoločnej pozície Európskej rady, že mnohé členské štáty vrátane Slovenska tieto ciele nepodporujú a sú za ich zmiernenie. Organizácia upozorňuje, že hoci Európsky parlament už schválil 70-percentnú mieru recyklácie komunálneho odpadu do roku 2030, Európska komisia rokuje o 65-percentnej, no Slovensko nepodporuje ani tento miernejší cieľ a zastáva zníženie miery recyklácie na 60 percent. SR tiež nepodporuje cieľ na 10-percentné opätovné použitie obalov, napríklad vratných fliaš.

 

„Zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR tvrdia, že nedisponujú potrebnými dátami o množstvách opätovne použiteľných obaloch a priemysel nie je pripravený na ich zavedenie. Akoby zabudli na dlhoročnú tradíciu vratných fliaš na pivo, minerálne vody, sudy na pivo alebo palety. Automat na vratné fľaše dnes nájdete v každom väčšom supermarkete. Ak ministerstvo nemá dáta o množstve takýchto obalov, malo by vyvinúť úsilie na ich získanie, a nie blokovať správne smerovanie európskej politiky," zdôraznil Miloš Veverka z CEPTA. Záujmom MŽP by podľa neho malo byť maximálne podporovať vratné obaly a presadzovať ciele na opätovné použitie obalov.

CEPTA preto vyzvala predstaviteľov vlády vrátane MŽP, aby pri rokovaniach na pôde Európskej rady podporovali ciele pôvodne predstavené Európskym parlamentom a posunuli tak krajiny EÚ bližšie k obehovému hospodárstvu.

 

„Takéto smerovanie prinesie aj Slovensku nové a dlhodobé pracovné miesta, zníži materiálovú závislosť na dovážaných surovinách a prispeje k čistejšiemu životnému prostrediu. Recyklačný priemysel a prevenciu vzniku odpadov preto vnímame ako strategický sektor pre rozvoj našej ekonomiky, ktorý je vo verejnom záujme a nie naopak,“ uvádza CEPTA, podľa ktorého má Slovensko vzhľadom na súčasný zlý stav odpadového hospodárstva v obehovom hospodárstve veľký potenciál.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies