Slovensko bez výrazného úspechu, Marček vidí svetlú budúcnosť

NETKY.SK • 14 September 2010, 07:16 • 2 min
Slovensko bez výrazného úspechu, Marček vidí svetlú budúcnosť

Slovensko bez výrazného úspechu, Marček vidí svetlú budúcnosť

slovakia

left justify in out

img

Slovenské zápasenie na majstrovstvách sveta v Moskve pri neúčasti Davida Musuľbesa neurobilo z pohľadu výsledkov dieru do sveta. Prezident Slovenského zápasníckeho zväzu Peter Marček však ako pozitívum vyzdvihol, že šampionát do budúcnosti naznačil potenciál medailového umiestnenia.
Zväzový šéf v ruskej metropole osobne sledoval výkony zápasníkov spod Tatier, zastúpených vo voľnom aj gréckorímskom štýle. "Očakávali sme trošku lepší výsledok, ale vzhľadom na vek a výkony, ktoré chlapci podali, môžem šampionát hodnotiť ako veľmi dobrý. Po organizačnej stránke to bolo perfektné a čo sa týka návštevnosti, hala bola do posledného miesta vypredaná. Bývalo v nej vyše 20.000 divákov. Toľko ľudí u nás nepríde ani na futbal,"" uviedol pre TASR Marček.
Najlepší výsledok spomedzi Slovákov dosiahol Jozef Jaloviar, ktorý medzi voľnoštýliarmi v kategórii do 96 kg obsadil v konkurencii 33 pretekárov 11. miesto, keď v repasáži nestačil Arménovi Edgarovi Jenokjanovi. "Na juniora je to skutočne obdivuhodný výkon. Jožko dostal v druhom kole olympijského víťaza a majstra sveta, s ktorým odzápasil jeden vynikajúci zápas. Prvé kolo prehral iba 0:1 a v druhom takmer dostal Rusa na lopatky. Chýbali možno dve-tri sekundy a mohol sa postarať o šokujúce prekvapenie," priblížil Marček Jaloviarovo účinkovanie s tým, že aj tento úspech je podľa neho výsledkom spolupráce s osetskými zápasníkmi. "Dlhodobé sústredenia na Kaukaze, Ukrajine či v Bielorusku a vzájomné sparingy s ruskými čakateľmi na naše občianstvo Soslanom Gaglojevom a Kachaberom Chubežtym, či prítomnosť Davida Musuľbesa, priniesli ovocie. Jaloviar i Jakub Kačeňák predviedli veľmi nádejné výkony a som presvedčený, že v priebehu dvoch-troch rokov ich pretavia do zisku medaily."
Kačeňák obsadil v hmotnosti do 66 kg konečné 31. miesto a Dušan Babrnák v kategórii do 74 kg 22. priečku. Menej sa darilo zápasníkom, zastupujúcim slovenské farby, v gréckorímskom štýle. Tak Marián Mihálik (do 84 kg), ako aj Filip Köszeghy (do 96 kg) sa so šampionátom rozlúčili už po prvom kole a zverenci trénera Karola Lengyela tak skončili na 35., resp. 28. mieste.
Najhorúcejšie slovenské želiezko v ohni, bronzový medailista z OH v Pekingu Musuľbes, na šampionáte nakoniec zo zdravotných dôvodov neštartoval. Podľa Marčeka postihol bývalého ruského reprezentanta a olympijského víťaza zo Sydney zápal priedušiek, ktorý mu spôsobil arytmiu srdca. "Tvrdo sa pripravoval na tieto MS, ale zápal mu udrel na srdce a lekár povedal, že je potrebné to v pokoji doliečiť. Budúci rok je pre nás veľmi dôležitý, keďže je kvalifikačný," vysvetlil Marček a dodal: "V najťažšej kategórii vyhral Rus Machov, ktorý v oficiálnom či tréningovom zápase doteraz Davida nikdy nezdolal. Tajmazov, ktorý skončil druhý, má zase s Davidom bilanciu 1:2, pričom ho zdolal iba v Pekingu, kde David účinkoval po štvorročnej pauze."
Medzi ženami tentoraz Slovensko nemalo zastúpenie, keďže Lenku Matejovú podobne ako Musuľbesa trápia zdravotné problémy. "Lenka samozrejme spĺňala kritériá, ale na juniorských ME sa zranila a má problémy s chrbticou. Juniorský svet odzápasila so zaťatými zubami, ale na seniorský sme ju už nepustili. Nechceli sme riskovať jej zdravie za každú cenu," uzavrel pre TASR Marček.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona