Slovensko apeluje na zrušenie pobytových bariér vo Švajčiarsku

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 06:24 • 2 min
Slovensko apeluje na zrušenie pobytových bariér vo Švajčiarsku

Slovensko apeluje na zrušenie pobytových bariér vo Švajčiarsku - Politika Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Javorčík prijal 30. mája 2012 veľvyslanca Švajčiarskej federácie v SR Christiana Fotscha.

slovakia

left justify in out

img

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Javorčík prijal 30. mája 2012 veľvyslanca Švajčiarskej federácie v SR Christiana Fotscha. Na stretnutí rezonovali otázky bilaterálnej spolupráce, inštitucionálne usporiadanie vzťahov Švajčiarska s EÚ, no takisto nedávne rozhodnutie Bernu obmedziť voľný pohyb pracovných síl. 
      Ministerstvo zahraničných vecí SR sa opätovne zasadilo za zrušenie pobytových obmedzení, ktoré Švajčiarsko od začiatku mája uplatňuje voči občanom ôsmich krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. „Vyjadrujeme poľutovanie nad tým, že dochádza k rozdielnemu prístupu voči členom únie, a dúfame, že švajčiarska vláda v dohľadnom čase uvoľní prístup na pracovný trh pre slovenských občanov,“ vyhlásil štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Javorčík.
      Štátny tajomník pripomenul, že minuloročné otvorenie švajčiarskeho pracovného trhu pre novšie členské krajiny EÚ neprinieslo žiaden výrazný nárast v počte slovenských prisťahovalcov. Podľa údajov Bernu v období od 1. mája 2011 do polovice februára 2012 dostalo povolenie na pobyt 1820 slovenských občanov, z toho 1513 na základe pracovných zmlúv so švajčiarskymi zamestnávateľmi.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies