Slovensko čaká v budúcom roku najvyššia nezamestnanosť

NETKY.SK • 4 November 2011, 23:23 • 2 min
Slovensko čaká v budúcom roku najvyššia nezamestnanosť

Slovensko čaká v budúcom roku najvyššia nezamestnanosť

slovakia

left justify in out

img

Šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico dnes ostro kritizoval kroky stredopravej "zlepenej" vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) za neschopnosť konať. Podľa najnovšej prognózy rezortu financií čaká totiž slovenskú ekonomiku v budúcom roku rast iba 1,6 % a vysoké čísla nezamestnanosti na úrovni 13,5 %.
"Zarážajúce je, že v podstatnej miere za spomalenie rastu môže táto vláda," myslí si Fico. Vysvetlil, že práve Radičovej vláda pripravila opatrenia, o ktorých sama vedela, že povedú k spomaleniu rastu. "Nevieme si predstaviť, čo s týmto mienia robiť," podotkol.
Podľa expremiéra sa tak pod vplyvom súčasnej situácie začínajú "ozývať hlasy", že je pre vládu výhodnejšie neschváliť štátny rozpočet, nerobiť úsporné opatrenia a fungovať na základe rozpočtového provizória. "Nielen že neudržia hospodársky rast, ale neudržia ani konsolidáciu," avizoval.
"Už druhé vajce sa im rozbilo," zdôraznil s tým, po konsolidácii padla aj schopnosť Radičovej vlády udržať prepad nezamestnanosti. Upozornil, že sám rezort financií predpokladá v budúcom roku 13,5-% nezamestnanosť, pričom ešte predchádzajúce čísla ministerstva hovorili iba o 12,5 %. "Bude to najvyššia nezamestnanosť za osem rokov," uzavrel Fico.
Rezort práce v reakcii na Ficove vyjadrenia v stanovisku pre médiá tvrdí, že iba "zneužíva čísla nezamestnanosti na predvolebnú kampaň zavádzaním verejnosti". Podľa Štatistického úradu SR bola totiž nezamestnanosť v posledných mesiacoch Ficovej vlády, teda v 2. štvrťroku 2010 až 14,4 %. "Kým za súčasnej vlády – v 2. štvrťroku 2011 predstavovala 13,1 %. Teda Robert Fico klame, keď tvrdí, že za súčasnej vlády sa situácia zhoršila," vysvetľuje.
Podľa ministerstva Ficova vláda v rokoch 2006 až 2010 žala ovocie práce svojich predchodcov, tak ako súčasná vláda čelí problémom spôsobeným nezodpovedným vládnutím bývalého Ficovho kabinetu. "Kým Fico prebral SR s naštartovanou ekonomikou, vďaka čomu sa nezamestnanosť znižovala aj počas rokov jeho vládnutia, tak súčasná vláda prebrala štát v katastrofálnej ekonomickej situácii, čo má za následok aj v spojitosti s prehlbujúcou sa krízou nárast nezamestnanosti," dodáva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies