Slovensko aj naďalej v klube rozpočtovo poslušných krajín

NETKY.SK • 16 November 2016, 15:05 • 2 min
Slovensko aj naďalej v klube rozpočtovo poslušných krajín

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že šesť členských krajín eurozóny nedodržiava stanovené rozpočtové a dlhové pravidlá na rok 2017. Slovensko sa rovnako ako aj v minulých rokoch ocitlo medzi krajinami, ktorým nehrozí revízia navrhnutých národných rozpočtov.

slovakia

left justify in out

Komisia, ktorá má mandát preskúmať národné rozpočty krajín eurozóny (dodané do Bruselu do polovice októbra), dnes pripomenula, že "významné odchýlky" z rozpočtových cieľov hrozia Belgicku, Cypru, Fínsku, Litve, Slovinsku a Taliansku.

 

V prípade Talianska EK navrhuje určitý "manévrovací priestor" o v podobe 0,5 percentuálneho bodu vzhľadom na problémy so zvládaním masových migračných tokov a na škody spôsobené tohoročnými zemetraseniami v centrálnej časti krajiny.

 

Ďalší štyria členovia eurozóny sú "v zásade v súlade" s európskymi pravidlami. Ide o Írsko, Lotyšsko, Maltu a Rakúsko.

 

Komisia skonštatovala, že len päť krajín eurozóny predstavilo plne kompatibilné rozpočty s pravidlami EÚ: Estónsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Slovensko.

Grécko, ktoré je tiež členom menovej únie, nie je podriadené revízii svojho rozpočtu zo strany Európskej komisie, pretože spadá pod samostatný záchranný finančný program.

Zaradené do procedúry nadmerného deficitu sú Francúzsko, Portugalsko a Španielsko.

 

V prípade Francúzska by sa vývoj mal uberať podľa jesenných prognóz EK a teda s rozpočtovým schodkom mierne pod referenčnú hodnotu 3 % HDP, ale cítiť významný nedostatok vo fiškálnom úsilí v porovnaní s odporúčaniami Bruselu.

 

Pre Španielsko a Portugalsko platí riziko nesplnenia rozpočtových cieľov v rámci Paktu stability a rastu, pričom exekutíva EÚ má obavy z nesplnenia odporúčaného fiškálneho úsilia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies