Slovensko a Ukrajina spustia virtuálny reverzný tok plynu vo Veľkých Kapušanoch

NETKY.SK • 28 Február 2020, 13:45 • 2 min
Slovensko a Ukrajina spustia virtuálny reverzný tok plynu vo Veľkých Kapušanoch

BRATISLAVA - Spoločnosti Gas TSO of Ukraine a Eustream spustia od 1. marca virtuálny reverzný tok plynu na prepojovacom bode Veľké Kapušany.

slovakia

left justify in out

Reverzný tok zo Slovenska na Ukrajinu bude posilnený o desať miliónov metrov kubických plynu denne nad rámec prepravných kapacít na prepojovacom bode Budince, prostredníctvom ktorého je zásobovaný ukrajinský trh so zemným plynom od roku 2014. Uviedol to v piatok Eustream na svojej internetovej stránke.

 

Iba z východu na západ

Virtuálna reverzná kapacita je však závislá od tokov v smere z Ukrajiny. Molekuly plynu vo Veľkých Kapušanoch budú aj naďalej fyzicky prúdiť iba z východu na západ, no prepravcovia sa dohodli na možnom vzájomnom započítaní prepravovaného množstva.

 

"Ide teda o prerušiteľnú kapacitu, ktorá môže byť prerušená v prípade absencie fyzického toku v smere z Ukrajiny," uviedol Eustream.

 

 

Prevádzkovatelia sa môžu dohodnúť na zvýšení úrovne virtuálnej reverznej kapacity v prípade pevného záujmu trhu.

 

V súčasnosti z Ukrajiny na Slovensko prúdi denne zemný plyn v objeme približne 105 miliónov metrov kubických (m3) a v opačnom smere cez Budince na Ukrajinu je prepravovaných približne 23 miliónov metrov kubických denne.

 

Kapacita tohto plynovodu je 30 miliónov m3 a spolu s virtuálnou kapacitou sa možný reverzný tok na Ukrajinu zvýši na 40 miliónov m3 denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona