Slovensko a Švajčiarsko by mohli viac spolupracovať v oblasti vzdelávania

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:54 • 2 min
Slovensko a Švajčiarsko by mohli viac spolupracovať v oblasti vzdelávania

BRATISLAVA - Slovensko a Švajčiarsko by mohli viac spolupracovať v oblasti školstva, vedy a výskumu.

slovakia

left justify in out

Posilniť by mohli aj ekonomické a obchodné vzťahy. Hovoril o tom dnes predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini s predsedom Národnej rady Spolkového zhromaždenia Švajčiarskej konfederácie Stéphanom Rossinim.

 

"Ako bývalý minister školstva oceňujem program, ktorý poskytuje výskumné štipendiá pre našich mladých výskumníkov," povedal Pellegrini. Slovensko si váži aj spoluprácu so Švajčiarskom, ktorá sa týka duálneho vzdelávania.

 

Pellegrini poukázal aj na investície, ktoré má Švajčiarsko na Slovensku. Vedel by si predstaviť aj ďalšie. "Švajčiarskym firmám sa tu darí. Vzhľadom na potenciál ekonomiky Švajčiarska by sme uvítali ďalšie investície na Slovensku," doplnil.

 

"Táto návšteva pre nás znamená veľmi silný signál, ako posilniť priateľstvo medzi našimi krajinami a naštartovať nové. Aj ako posilniť už existujúcu spoluprácu v rámci kohézneho fondu a ďalšieho ekonomického rozvoja," uviedol Rossini.

 

Potvrdil, že Švajčiarsko má záujem na spolupráci v oblasti vedy a výskumu, ako aj vzdelávania. "Švajčiarsko má veľa skúseností v oblasti vzdelávania, inovácií, výskumu a želá si pokračovať aj s naštartovaním ďalších ekonomických vzťahov," podotkol.

 

Partneri otvorili aj otázku výsledkov referenda, v ktorom sa Švajčiari vyjadrili za zavedenie kvót a preferencií aj pre občanov EÚ, ktorí by chceli pracovať a žiť vo Švajčiarsku. "Bude to veľmi komplikované, pretože sú to vzťahy medzi EÚ a Švajčiarskom a zavedenie takýchto kontingentov a preferencií na občanov EÚ je v príkrom rozpore so zmluvou o voľnom pohybe osôb medzi Švajčiarskom a EÚ," povedal Pellegrini.

 

Rossini vysvetlil, že Švajčiarsko potrebuje, aby krajiny EÚ lepšie pochopili postoj krajiny v tejto veci. "Preto sme prišli aj sem. Pretože Slovensko patrí medzi dôležité krajiny aj z hľadiska, že už čoskoro prevezme predsedníctvo v EÚ," poznamenal Rossini. Výsledky referenda predstavujú pre Švajčiarsko veľkú výzvu.

 

Pripomenul, že Švajčiarsko nie je síce členom EÚ, ale ako ekonomický aktér je plne integrované do EÚ. "Preto aj diskusia okolo výsledkov referenda sa momentálne odohráva na národnej politickej úrovni a riešenie na národnej úrovni bude musieť byť predložené, aby sa vyjasnilo, ako túto otázku ošetríme," doplnil Rossini.

 

Pellegrini informoval aj o prioritách Slovenska počas blížiaceho sa európskeho predsedníctva. Zároveň pripomenul postoj Slovenska k povinným kvótam na prerozdelenie migrantov. Chápe, že Švajčiarsko ich podporuje. "Švajčiarsko sa môže stať ďalšou cieľovou krajinou, a preto sú kvóty pre krajinu výhodnejšie," poznamenal.

 

Partneri sa zhodli, že dnešná návšteva má posilniť bilaterálne vzťahy krajín a vyústi do návštevy švajčiarskeho prezidenta na Slovensku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies