Slovensko a Rusko rozširuje obchodnú a vedecko-technickú spoluprácu

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 19:45 • 2 min
Slovensko a Rusko rozširuje obchodnú a vedecko-technickú spoluprácu

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prijal dnes (13. júla 2017) mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ruskej fedéracie v SR Alexeja Fedotova, s ktorým prerokoval otázky rozvoja bilaterálnej spolupráce ako aj aktuálne otázky medzinárodného politického života.

slovakia

left justify in out

V bilaterálnej oblasti partneri konštatovali stabilne sa rozvíjajúci  politický dialóg medzi oboma krajinami na všetkých úrovniach, čo potvrdila aj júnová návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Ruskej federácii. Pozitívne ocenili doterajší rozvoj spolupráce v oblasti vzdelávania a kultúry a skutočnosť, že dochádza k nárastu počtu študentov v oboch krajinách.  V hospodárskej oblasti boli pozitívne prijaté  závery 18. zasadnutia Medzivládnej komisie pre obchodnú a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou (apríl 2017) a bol vyjadrený obojstranný záujem o realizáciu podpísaných zmlúv.

 

Štátny tajomník I. Korčok ocenil rozvoj spolupráce medzi jednotlivými regiónmi a mestami oboch  krajín, ktorá má v poslednom období vzrastajúcu tendenciu. Práve tieto formy spolupráce vytvárajú priestor na medziľudskú komunikáciu a vzájomné pochopenie. S poľutovaním prijal informáciu o zastavení platenia členských príspevkov Ruskej federácie do Rady Európy a vyzval všetkých zúčastnených na hľadanie riešenia zo vzniknutej situácie.

 

Partneri diskutovali aj o aktuálnej situácii v Sýrii po deeskalácii napätia na území sýrskych provincií Dará, Suwajdá a Kunajtra minulý týždeň. „Zásadne odsudzujeme použitie bojových plynov voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii. SR sa zasadzuje za transparentné a objektívne vyšetrenie všetkých prípadov  použitia bojového plynu v rámci existujúceho mechanizmu a potrestania vinníkov“, uviedol I. Korčok v súvislosti s výhradami Ruskej federácie k správe inšpektorov Organizácie pre zákaz chemických zbraní k dvom prípadom použitia bojového plynu v Sýrii. Zároveň ocenil aktivity Spojených štátov a Ruskej federácie smerujúce k deeskalácii napätia a zastavenie bojov v Sýrii.      




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies