Slovensko a Poľsko zakladá Centrum pre kontrarozviedne činnosti NATO

NETKY.SK • 30 September 2015, 09:49 • 2 min
Slovensko a Poľsko zakladá Centrum pre kontrarozviedne činnosti NATO

BRATISLAVA - Slovensko a Poľská republika plánujú vybudovať Centrum pre kontrarozviedne spôsobilosti krajín NATO. Minister obrany SR Martin Glváč dnes v americkom Norfolku podpísal memorandum o porozumení, ktoré je záverečným formálnym krokom k jeho vytvoreniu. Hlavnou úlohou centra bude vzdelávanie a tréning v oblasti kontrarozviedky. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

slovakia

left justify in out

"Aj vzhľadom na zmenenú bezpečnostnú situáciu sme s poľským partnerom otvárali na pôde NATO túto tému a podarilo sa nám ju presadiť. Týmto projektom dôjde k štandardizácii dokumentov a kontrarozviednych činností aliančných krajín. Teší ma, že hneď na začiatku vzbudil tento zámer záujem aj u ďalších krajín. Dnes nás je desať, budúci rok by mali pristúpiť ďalší partneri,“ povedal po podpise Glváč. Záujem participovať na pripravovanom centre prejavilo Nemecko, Taliansko, Česká republika, Maďarsko, Litva, Rumunsko, Chorvátsko a Slovinsko. Budúci rok by mali pristúpiť aj Veľká Británia, Spojené štáty americké, Francúzsko a ďalšie krajiny NATO.

 

Severoatlantickej aliancii doteraz takéto centrum chýbalo. "Myšlienka vytvorenia takejto inštitúcie je opodstatnená, včasná a predvídavá. Sme pripravení prijať zodpovednosť za vytvorenie adekvátnych podmienok pre vzdelávanie a výcvikové aktivity v tomto ohľade. Centrum výcviku Lešť bude pre svoj veľký potenciál a kapacitu významným príspevkom našej účasti v Aliančnom Centre výnimočnosti pre kontrarozviedku," dodal šéf rezortu obrany. Centrum výnimočnosti má pomôcť čeliť hybridným hrozbám. Vybudovanie zároveň zapadá do zámeru NATO zlepšiť spravodajstvo, ktoré je predpokladom rýchleho a adekvátneho rozhodovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies