Slovensko a pobaltské krajiny chcú, aby EÚ zhabala ruské aktíva

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 06:34 • 2 min
Slovensko a pobaltské krajiny chcú, aby EÚ zhabala ruské aktíva

BRUSEL – Estónsko, Litva, Lotyšsko a Slovensko budú v utorok na stretnutí ministrov financií členských krajín EÚ žiadať zhabanie ruských aktív zmrazených Európskou úniou s cieľom použiť ich na obnovu Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na spoločný list týchto štyroch krajín. „Výraznú časť nákladov na obnovu Ukrajiny, vrátane kompenzácií pre obete ruskej vojenskej agresie, musí pokryť Rusko,“ píšu krajiny v liste, ktorý chcú v utorok predložiť ministrom financií EÚ. Krajiny takisto v liste žiadajú, aby EÚ začala pripravovať nové sankcie voči Moskve.

 

„Ak Rusko neukončí vojenskú agresiu voči Ukrajine, nemali by existovať žiadne hospodárske väzby medzi EÚ a Ruskom,“ píšu krajiny v liste. To podľa nich zaručí, že žiadne z finančných zdrojov, výrobkov a služieb EÚ nebudú prispievať k Ruskej „vojnovej mašinérii“. Štvorica krajín takisto pripomenula, že EÚ a niektoré podobne zmýšľajúce krajiny už zamrazili aktíva patriace ruským jednotlivcom a spoločnostiam a aj približne 300 miliárd dolárov z rezerv ruskej centrálnej banky.

 

img

 

Európska komisia minulú stredu (18. mája) uviedla, že preverí, či legislatívy EÚ a jednotlivých členských krajín umožňujú zhabať ruské aktíva s cieľom financovať Ukrajinu. Rezervy centrálnej banky však EK nespomenula. Hovorca EK Christian Wigand upozornil na rozdiel medzi zmrazením a zhabaním aktív a dodal, že vo väčšine členských krajín zhabanie nie je možné. Takisto poukázal na rozdiel medzi aktívami súkromných spoločností a centrálnej banky.

 

img

 

Wigant povedal, že EK tento týždeň predloží návrh, na základe ktorého by porušenie obmedzujúcich opatrení v EÚ bolo posudzované ako trestný čin. Takisto má EK predložiť návrh na zmenu a posilnenie súčasných pravidiel na zhabanie majetku. Zasadnutie Rady EÚ na úrovni ministrov hospodárstva a financií je na pláne v utorok. Témami rokovania budú hospodárske a finančné následky sankcií zavedených voči Rusku po tom, ako Moskva začala inváziu na Ukrajinu.

 

Možno vás zaujme: YouTube odstránil viac ako 70 000 videí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona