Slovensko a Maďarsko vytvoria spoločný prírodný park v Podunajsku

NETKY.SK • 20 September 2017, 13:15 • 2 min
Slovensko a Maďarsko vytvoria spoločný prírodný park v Podunajsku

ŠAMORÍN – Vytvorenie spoločného prírodného/národného parku v regióne Žitného ostrova na slovenskej strane a Malého Žitného ostrova (Szigetkozu) na maďarskej strane Dunaja je cieľom projektu Cezhraničnej spolupráce Slovenskej a Maďarskej republiky s názvom Prípravné aktivity prírodného parku Szigetkoz – Žitný ostrov a ďalšie spoločné iniciatívy v ochrane prírody.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Šamoríne ho predstavili jeho slovenskí aj maďarskí partneri. Hlavnými sú Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR a Národný park Fertő-Hanság. Na slovenskej strane participuje tiež Regionálna rozvojová agentúra Šamorín, maďarskú stranu reprezentuje aj Waldorfské združenie ochrancov a priateľov prírody Pstruhový kruh a samospráva mesta Mosomagyarórvár.

 

"V priestoroch Podunajska, ktorý je z pohľadu ochrany prírody a krajiny veľmi vzácny, vnímame potrebu spolupráce v oblasti koordinácie ochranárskych aktivít, environmentálneho vzdelávania a ekoturistických aktivít pozdĺž hraníc Slovenska a Maďarska," uviedol riaditeľ sekcie projektov ŠOP Martin Lakanda.

 

Aktuálny spoločný projekt podľa neho na tieto potreby reaguje, pričom nadväzuje na predchádzajúcu úspešnú spoluprácu všetkých partnerov. "Projekt inovatívne integruje iniciatívy v oblasti ochrany prírody a krajiny, vidieckeho rozvoja a najmä záchrany prírodného a kultúrneho dedičstva v regióne Žitného ostrova a Malého Žitného ostrova," priblížil Lakanda.

 

Ako ďalej povedal, jedným z cieľov spolupráce je aj posilnenie výmenných programov environmentálneho vzdelávania, organizovanie spoločných workshopov a terénnych programov pre maďarských a slovenských študentov. "Projekt podporí aj ekomobilitu, teda bicykle, kanoe aj prívesy vhodné na ich prepravu, aby návštevníci pri spoznávaní hodnôt regiónu využívali 'zelenú' dopravu" doplnil riaditeľ sekcie projektov ŠOP.

 

Spolupráca za takmer 470.000 eur podľa informácií ŠOP a ďalších partnerov zahŕňa aj mobilné interaktívne výstavy, mobilné laboratórium a prezentácie v šiestich centrách ekologickej výchovy a 30 školách na oboch stranách hranice. Podporí tiež rozvoj trasy geocachingu.

 

Partneri zorganizujú dovedna 174 podujatí s participáciou takmer 2500 slovenských aj maďarských účastníkov. Medzi plánované výstupy patrí ekomobilná flotila kanoe, environmentálne štúdie, brožúry zamerané na ochranu biotopov a udržateľne obhospodarovanej krajiny aj ich obnova na ploche 11,85 hektára na účely environmentálneho vzdelávania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona