Slovensko a krajiny V4 sú stále v skupine priemerných inovátorov

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 16:46 • 2 min
Slovensko a krajiny V4 sú stále v skupine priemerných inovátorov

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes zverejnila výsledky európskeho prehľadu výsledkov inovácie, regionálneho prehľadu výsledkov inovácie a prieskumu Innobarometer pre rok 2016. Slovensko spolu so svojimi susedmi z krajín Vyšehradskej štvorky patrí do kategórie priemerných inovátorov.

slovakia

left justify in out

K hlavným zisteniam okrem iného patrí, že inovácia v EÚ dobieha Japonsko a USA, že Švédsko je opäť lídrom v inováciách a že Lotyšsko sa stalo najrýchlejšie rastúcim inovátorom. Hlavné zistenia troch zverejnených správ sú, že Švédsko je opäť na čele inovácií v EÚ. Za ním v rebríčku inovatívnych lídrov nasleduje Dánsko, Fínsko, Nemecko a Holandsko. Do ďalšej skupiny silných inovátorov sa spomedzi nových členských krajín EÚ dostalo len Slovinsko.

 

Slovensko (siedma priečka od konca) podľa súhrnného inovačného indexu spolu s väčšinou nových členských krajín únie zostáva v kategórii priemerných inovátorov. Zo západných krajín sem patrí Grécko, Španielsko, Portugalsko a Taliansko. Do skupiny slabých inovátorov patrí len Rumunsko a Bulharsko.

 

Za najrýchlejšie rastúcich inovátorov sú považované Lotyšsko, Malta, Litva, Holandsko a Spojené kráľovstvo. Vo vybraných oblastiach inovácií sú lídrami v EÚ tieto krajiny: Švédsko – ľudské zdroje a kvalita akademického výskumu; Fínsko – finančné rámcové podmienky; Nemecko – súkromné investície do inovácií; Belgicko – siete a spolupráca v oblasti inovácií a Írsko – inovácia v malých a stredných podnikoch.

 

Prieskum naznačil, že regionálne inovačné centrá existujú aj v krajinách, ktoré sú nevýraznými inovátormi. V Taliansku sú to regióny Piemont a Friuli-Venezia Giulia, v Španielsku región País Vasco a na Slovensku je Bratislavský kraj.

 

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská uviedla, že na to, aby v Európe prosperovali inovačné a začínajúce podniky, na úrovni EÚ potrebujeme zjednodušiť nariadenie o DPH, upraviť pravidlá týkajúce sa platobnej neschopnosti, zjednodušiť prístup k informáciám o regulačných požiadavkách a pracovať na jasnom rámci pre duševné vlastníctvo, ktorý bude priaznivý pre MSP.

 

"Rovnako potrebujeme neustále prispôsobovať jednotný trh, aby sme zabezpečili, že inovačné služby, akými je hospodárstvo spoločného využívania zdrojov, si nájdu svoje miesto," uviedla komisárka.

 

Podľa slov eurokomisára pre výskum, vedu a inováciu Carlosa Moedasa popredné krajiny a regióny podporujú inovácie prostredníctvom širokej škály politík, od investícií až po vzdelávanie a v podobe pružných pracovných podmienok po zabezpečenie verejnej správy, ktorá si cení podnikanie a inovácie.

 

"Komisia sa zapája tým, že podporuje inovácie naprieč oblasťami politík. Nielenže zlepšujeme prístup k súkromnému financovaniu prostredníctvom Investičného plánu pre Európu v objeme 315 miliárd eur a prostredníctvom únie kapitálových trhov, ale vytvárame aj novú Európsku radu pre inovácie," opísal situáciu Moedas.

 

Očakáva sa, že inovačná výkonnosť v EÚ sa počas nasledujúcich dvoch rokov zvýši. Väčšina spoločností plánuje v budúcom roku zachovať alebo zvýšiť mieru investícií do inovácií. S najväčšou pravdepodobnosťou zvýšia v budúcom roku investície do inovácií podniky v Rumunsku, na Malte a v Írsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies