Slovensko a Japonsko sa dohodli na programe pracovných dovoleniek

NETKY.SK • 24 Február 2016, 11:18 • 2 min
Slovensko a Japonsko sa dohodli na programe pracovných dovoleniek

BRATISLAVA - Slovensko a Japonsko sa dohodli na programe tzv. pracovných dovoleniek pre mladých ľudí z oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Príslušné verbálne nóty, ktoré potvrdzujú podmienky tohto programu, si dnes v Bratislave vymenili minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a veľvyslanec Japonska Akio Egawa. Program nadobudne účinnosť 1. júna. Informoval o tom tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.


Program pracovných dovoleniek (Working Holiday Program) recipročne umožňuje občanom vysielajúceho štátu pobyt na jeden rok v prijímajúcom štáte. Program je určený pre mladých ľudí od 18 do 30 rokov, ktorí majú záujem stráviť v prijímajúcej krajine čas štúdiom alebo cestovaním, a zároveň získať prácu bez pracovného povolenia na pokrytie časti svojich nákladov. Cieľom je spoznávať kultúru a špecifiká krajiny, a tým posilniť porozumenie medzi oboma krajinami. Program medzi Slovenskom a Japonskom nadobúda účinnosť 1. júna, pričom konkrétne kvóty programu stanovia diplomatickou cestou v máji.


"Tento program predstavuje ďalší krok k prehĺbeniu kontaktov a spolupráce medzi Slovenskom a Japonskom a umožní mladým ľuďom na oboch stranách študovať, cestovať i pracovať v partnerskej krajine," povedal Lajčák.


Japonský veľvyslanec Egawa sa popri odovzdaní nóty zároveň oficiálne rozlúčil so šéfom slovenskej diplomacie, keďže jeho veľvyslanecké pôsobenie na Slovensku sa končí. Lajčák vyzdvihol jeho osobný prínos k rozvoju veľmi dobrých a nadštandardných bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom vo všetkých oblastiach. "Slovensko-japonské vzťahy sú vynikajúce a neustále sa rozvíjajú tak v rovine politickej, ekonomickej, kultúrnej i vzdelávacej a som rád, že stále nachádzame aj nové impulzy pre ďalšie prehĺbenie a rozšírenie našej spolupráce," uviedol šéf rezortu zahraničia.


Po výmene nót o programe pracovných dovoleniek ho musí schváliť vláda SR. Príslušný materiál pripravujú gestori – ministerstvo vnútra a rezort práce, sociálnych vecí a rodiny. Predpokladaná kvóta, podľa predchádzajúcej praxe, je 100 účastníkov ročne. Pre Slovensko ide po Austrálii, Kanade, Taiwane a Novom Zélande o piatu krajinu, s ktorou uzavrela program pracovných dovoleniek. Pre Japonsko je program so Slovenskom pätnásty v poradí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona