Slovensko a Česko vyzývajú na zmiernenie emócií v spore EÚ s Poľskom

NETKY.SK • 19 Január 2016, 06:31 • 2 min
Slovensko a Česko vyzývajú na zmiernenie emócií v spore EÚ s Poľskom

BRUSEL - Slovensko aj Česká republika sú zástancami pokojného dialógu medzi EÚ a Poľskom zameraného na vyriešenie sporu o dodržiavaní princípov právneho štátu, z ktorých porušovania viní novú konzervatívnu vládu vo Varšave exekutíva EÚ. Na Rade EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli to uviedli minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek.

slovakia

left justify in out

Lajčák v reakcii na novinársku otázku, či by sa SR pripojila k sankciám EÚ voči Poľsku, ak by k tejto možnosti došlo, odpovedal, že nič netreba predbiehať. V tejto kauze podľa neho zazneli zo strany predstaviteľov EÚ niektoré mediálne vyhlásenia, ktoré neboli korektné. Aj preto podľa neho treba privítať, že začal proces predbežného vyšetrovania, ktorý je v súlade so zmluvami o EÚ.

 

"To znamená dialóg. Na záver dialógu spoznáme oficiálne stanovisko Európskej komisie. Neponáhľajme sa s nejakým hodnotením a už vôbec nie s odsudzovaním a nálepkovaním," uviedol Lajčák. Dodal, že by nebolo rozumné prinášať hodnotenia skôr, než budú k dispozícii relevantné fakty.

 

Šéf českej diplomacie v tejto súvislosti ocenil dnešné spoločné vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska a poľského prezidenta Andrzeja Dudu, keď obaja politici zdôraznili, že treba odložiť emócie a hovoriť vecne o situácii.

"Ja by som s tým súhlasil, pretože poľská vláda tu ešte nie je dlho a robiť závery o tom, čo chce obmedziť Poľsko, mi pripadá predčasné," uviedol Zaorálek.

 

Podľa jeho slov netreba pochybovať o tom, že mechanizmus právneho štátu, ktorý zaviedlo Poľsko v posledných rokoch, je dosť silný na to, aby zvládol situáciu v podobe zmeny vlády a zmeny jej politickej orientácie. "Ak aj poľský expremiér Tusk hovorí, že dajme tomu čas a odložme emócie, Česká republika s tým naplno súhlasí," povedal Zaorálek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies