Slovensko a Česko obmedzia skládkovanie odpadu, zhodli sa šéfovia envirorezortov

NETKY.SK • 22 Február 2018, 13:31 • 2 min
Slovensko a Česko obmedzia skládkovanie odpadu, zhodli sa šéfovia envirorezortov

BRATISLAVA - Slovensko a Česko nechcú byť skládkovými veľmocami. Minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd) sa na tom zhodol v stredu (21.2.) s českým rezortným kolegom Richardom Brabcom.

slovakia

left justify in out

Kým v Česku skončí na skládkach menej ako 45 percent komunálnych odpadov, na Slovensku je to zhruba o polovicu viac – 67 percent. V Rakúsku sú to napríklad štyri percentá. "Aj preto na Slovensku meníme odpadovú politiku, aby sa odpad oplatilo triediť a recyklovať, a tým sme výrazne obmedzili skládkovanie," povedal Sólymos. Ministerstvo pripravilo reformu poplatkov za skládkovanie, ktorá má viesť k nárastu triedeného zberu a recyklácie odpadov.

 

"Našim najbližším susedom úplne rozumieme, ani Česká republika nestojí o nálepku skládkovej veľmoci. Preto máme teraz šesť rokov na to, aby sme prostredníctvom legislatívnej zmeny urobili hrubú čiaru za skládkovaním využiteľného komunálneho odpadu," doplnil Brabec.

 

Predstavitelia envirorezortov sa tiež zhodli na potrebe zaradiť obehovú ekonomiku do národných programov. Postupne by sa podľa nich mala začať uplatňovať aj v ďalších sektoroch, či už v hospodárstve, doprave, alebo poľnohospodárstve. Ministri hovorili aj o problematike sucha a skvalitňovaní ovzdušia.

 

Cieľom pravidelných stretnutí ministrov v rámci česko-slovenskej komisie pre spoluprácu v oblasti ochrany životného prostredia je výmena skúseností a spolupráca pri vyjednávaní v rámci EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona