Slovensko a Česko budú môcť spolupracovať pri ochrane vzdušného priestoru

NETKY.SK • 4 December 2016, 12:32 • 2 min
Slovensko a Česko budú môcť spolupracovať pri ochrane vzdušného priestoru

BRATISLAVA - Slovensko a Česko budú môcť spolupracovať pri ochrane vzdušného priestoru ešte viac, ako je to možné v súčasnosti. Umožniť im to má medzinárodná zmluva, ktorú na Slovensku na budúcotýždňové rokovanie vlády predkladá minister obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v predkladacej správe k návrhu zmluvy, mala by umožniť "komplexnú, efektívnu a vzájomne výhodnú spoluprácu oboch štátov pri zabezpečovaní nedotknuteľnosti ich vzdušného priestoru". Po schválení vládou zmluva musí prejsť parlamentom a ratifikuje ju prezident. Platnosť nadobudne prvým dňom druhého mesiaca nasledujúceho po dni výmeny ratifikačných listín. Z tlačového odboru českého rezortu obrany potvrdili pre agentúru SITA, že aj v Českej republike bude návrh zmluvy predložený na schválenie do konca tohto roku.


V súčasnosti naše krajiny spolupracujú pri ochrane vzdušného priestoru v rámci integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS). Návrh zmluvy spoluprácu rozširuje, vysvetlila pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Ak by Slovenská alebo Česká republika prišla na čas o spôsobilosť chrániť svoj vzdušný priestor, bude to môcť na základe zmluvy zabezpečiť druhá z krajín.

 

Konkrétny postup by však určovala osobitná vykonávacia dohoda. O prípadnom zásahu v spoločnom vzdušnom priestore sa bude rozhodovať podľa vnútroštátneho práva štátu, na území ktorého k zásahu dôjde na základe žiadosti. V tejto súvislosti z českého rezortu obrany agentúru SITA informovali, že zmluva zahrňuje ochranu vzdušného priestoru pred vzdušnými hrozbami, a to aj nevojenskej povahy, ktoré systém NATINAMDS nepokrýva.

 

Môže ísť napríklad o unesené civilné lietadlo, ktoré únoscovia chcú použiť ako nástroj teroristického útoku. Pri takejto situácii môže jedna zmluvná strana požiadať druhú o zásah proti narušiteľovi, vojaci a technika budú podľa návrhu zmluvy podliehať veleniu žiadajúceho štátu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies