Slovensko a Bulharsko sa dohodli na podpore Eastringu

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 15:05 • 2 min
Slovensko a Bulharsko sa dohodli na podpore Eastringu

BRATISLAVA - Bulharsko podporuje slovenský plynovodný projekt Eastring.

slovakia

left justify in out

Svedčí o tom memorandum o porozumení, ktoré podpísali slovenský prevádzkovateľ prepravnej plynovodnej siete - spoločnosť Eustream a bulharský prepravca plynu - firma Bulgartransgaz.

 

"Ide o dôležitý míľnik pri presadzovaní projektu, vďaka ktorému dôjde k prepojeniu plynárenských sietí západnej a juhovýchodnej Európy,“ informoval hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík.

 

Pri podpise memoranda boli aj bulharská ministerka energetiky Temenužka Petkova a slovenský minister hospodárstva Peter Žiga.

 

„V memorande o porozumení obaja prepravcovia deklarovali zámer podporovať projekt plynovodu Eastring. Strany sa tiež dohodli na spolupráci pri vypracovávaní analýz a hodnotení, ktoré budú slúžiť ako podklad pri rozhodovaní o realizácii plynovodu,“ konštatoval Kubík.

 

Projekt Eastring už získal status spoločného záujmu pre EÚ. Jeho vybudovanie umožní dodávať zemný plyn zo západnej Európy na Balkán a ďalej do Turecka.

 

Takisto bude využiteľný aj v opačnom smere na dodávky plynu z etablovaných zdrojov, ale aj z alternatívnych zdrojov z kaspickej oblasti a Blízkeho východu, vďaka čomu by sa mala posilniť bezpečnosť dodávok zemného plynu v strednej a juhovýchodnej Európe.


Plynovod Eastring má projektovanú technickú kapacitu od 20 mld. metrov kubických v počiatočnej fáze projektu až do 40 mld. metrov kubických v konečnej fáze.

 

Jeho dĺžka by v závislosti od rozhodnutia o trasovaní mala predstavovať od 744 do 1 015 kilometrov s potrubím s obojsmernou prevádzkou.

 

Odhadované investičné náklady na prvú fázu projektu sú od 1,14 mld. eur do 1,52 mld. eur.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies