Slovenskí žiaci začali výrazne prispievať k zmierneniu klimatickej krízy

NETKY.SK • 31 Máj 2022, 08:23 • 2 min
Slovenskí žiaci začali výrazne prispievať k zmierneniu klimatickej krízy

BRATISLAVA – Školáci z viacerých škôl naprieč celým Slovenskom začali s termosnímkovaním, čím chcú prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. O projekte Centra environmentálnej a etickej výchovy TASR informovala jeho komunikačná manažérka Eva Sládková.

slovakia

left justify in out

CEEV Živica vybrala spomedzi 250 škôl zapojených do programu Zelená škola 8 pilotných škôl v každom kraji do projektu Voda pre našu budúcnosť.

 

„Zaškolili sme školské tímy (jedna učiteľka, dvaja žiaci), aby vedeli učiť nielen o klimazmene, suchu a potrebe zadržiavania a rozumného využívania vody v mestách, ale žiaci začínajú i realizovať konkrétne adaptačné opatrenia na školských dvoroch, aby zmiernili mikroklímu. Napríklad vysádzajú mokrade, robia jazierka, zadržiavajú vodu, kosia inak, vytvárajú meteostanice a podobne,“ vysvetlila manažérka Zelenej školy Zuzana Gallayová.

 

img

 

Najskôr však deti potrebujú názorne vedieť, aký veľký vplyv dokážu mať tieto opatrenia. A to je úlohou aktuálneho termosnímkovania. Niečo také je na Slovensku podľa Gallayovej unikátne, pretože bežne sa termosnímkujú budovy, aby sa predišlo únikom tepla, no mapovať ulice je naozaj novinka.

 

img

 

„My termosnímkujeme rôzne povrchy – asfaltovú cestu, parkovisko, trávnik pokosený a nepokosený, zelenú strechu, aby deti videli, že aj malé opatrenia v rámci školského dvora majú vplyv na mikroklímu. Termosnímky následne budú učitelia a žiaci používať pri výučbe a rovesníckom vzdelávaní o význame adaptačných opatrení na zmenu klímy,“ uviedla Gallayová. Ako doplnila, aby prepojili výučbu s praxou, budú na školských dvoroch realizovať vodné prvky a prvky zlepšujúce mikroklímu.

 

Možno vás zaujme: Vďaka iniciatíve Sadíme budúcnosť vysadili okolo 2 500 stromov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies